10 iunie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 1416
Cireșele s-au ieftinit brusc în Moldova
10 iunie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 1416

Cireșele s-au ieftinit brusc în Moldova

Încă din primele zile ale lunii iunie, pe piața moldovenească s-a accelerat procesul de scădere a prețului la cireșe.

Putem spune că prețul de pornire pentru cireșele locale de soiuri timpurii - 35-40 lei/kg (1,96-2,24 dolari/kg) – a durat doar cîteva zile. Pînă la jumătatea acestei săptămîni, prețul angro a scăzut pînă la 25-27 lei/kg (1,40-1,51 dolari/kg), în comerțul cu amănuntul prețul minim a scăzut pînă la 28-30 lei/kg (1,57–1,68 dolari/kg), relatează Noi.md cu referire la EastFruit.

De obicei, la sfîrșit de săptămînă în piețele din oraș prețurile se schimbă, adesea cresc ușor după principiului: "Mai mulți cumpărători, mai multe șanse de a vinde produse mai scumpe". Cu toate acestea, cel mai probabil, în weekendul următor, procesul de ieftinire a cireșelor, precum și a altor fructe sîmburoase și pomușoare va continua. Pentru aceasta există mai multe premise.

Trebuie luat în considerare faptul că cireșele locale timpurii au apărut pe piața moldovenească cu o săptămînă-două mai tîrziu decît în ultimii trei ani. Din acest motiv, inclusiv, cu trei-patru săptămâni în urmă pe piața moldovenească a apărut - un caz rar - cireșe importate (spaniole, grecești), care s-au vîndut inițial în comerțul cu amănuntul la un preț "cosmic" de 350-450 lei/kg (19,66-25,28 dolari/kg). La apariția cireșelor locale pe piața moldovenească, cireșele importate s-au ieftinit în buticuri și în lanțurile comerciale pînă la 40-50 lei/kg (2,24-2,80 dolari/kg). Volume mici de cireșele importate (ele sînt mai mari și mai coapte) sînt încă prezente pe piața moldovenească, dar aceste produse își pierd rapid aspectul prezentabil și se vînd la prețuri foarte mici.

Ca urmare, pe de o parte, există o scădere destul de rapidă a prețurilor angro la cireșe, în principiu caracteristică primei jumătăți a lunii iunie. Pe de altă parte, în comerțul cu amănuntul există produse de calitate foarte diferită: fructe mari și mici; și mai puțin coapte, și prea coapte; și foarte proaspete, și care au stat mai multe zile în tarabele comercianților de pe piață, pe rafturile magazinelor. În consecință, gama de prețuri este destul de largă. Cireșele de înaltă calitate, coapte și mari (mai mult de 26 mm) sînt totuși puțin mai scumpe decît în anii precedenți, în timp ce prețul cireșelor mici de la fermieri sînt deja comparabile cu nivelul prețurilor din aceeași perioadă de anul trecut.

Remarcăm faptul că pomicultorii se confruntă deja cu o lipsă de forță de muncă implicată în recoltarea fructelor și pomușoarelor timpurii. În același timp, în paralel cu scăderea prețurilor de vînzare, limitată de puterea de cumpărare scăzută a pieței interne, salariile lucrătorilor sezonieri zilnici cresc treptat. Între timp, producătorii-comercianți moldoveni nu au început încă exportul cireșelor. Drept urmare, unii fermieri s-au pomenit în fața unei alegeri dificile: să reducă prețul produselor comercializate sau să invite sătenii și cunoscuții să culeagă cireșele timpurii în livezi mai puțin productive pentru consum propriu gratuit sau la un preț simbolic.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

cireșe , preţ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
898 locuitori

Botnăreşti este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Salcia și Botnărești. Satul Botnărești este situat la o distanță de 11 km de orașul Anenii Noi, la 3 km de staţia calea ferată Socoleni și la 21 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 898 de oameni. Pentru prima dată satul a fost menționat documentar în anul 1598, cu numele Butnărești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.