|
Corneliu Popovici: "Nu poți avea o educație de calitate cu învățători săraci și miniștri bogați"
Fostul ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, dezaprobă decizia Guvernului de a majora substanțial salariilor miniștrilor, în condițiile în care remunerea angajaților din sistemul de învățămînt rămîne demotivantă.
Fostul ministru atenționează că pe fondalul creșterii vertiginoase a prețurilor, cadrele didactice din țară au sărăcit și mai mult în ultimii ani, iar această situație afectează grav sistemul educațional.
"Guvernul a votat mărirea substanțială a salariilor miniștrilor, dar și altor funcționari de rang înalt din administrația publică centrală. Astfel, dacă acum un ministru are un salariu mediu de peste 27 de mii de lei, după majorarea preconizată aceștia vor ridica lunar în jur de 52 de mii de lei.
Cu apropae 50 la sută vor crește salariile și pentru alte categorii de angajați de la Guvern și din ministere.
În același timp, potrivit datelor BNS, în trimestrul I al anului 2023 salariul mediu lunar în învățămînt este de 9577,7 lei, ceea ce constituie doar 83,4% (respectiv 78,9% în instituțiile publice de învățămînt) din cîștigul mediu salarial în economia țării. Este un indice care nu face față politicienilor ce au declarat educaţia drept prioritate naţională.
Astfel, remunerarea în învățămînt rămîne demotivantă, iar creșterea vertiginoasă a prețurilor din ultimele luni a agravat situația profesorilor, care au sărăcit și mai mult.
Această situație afectează grav sistemul educațional din țara noastră, atît din punct de vedere al calității studiilor, cît și al menținerii specialiștilor și atragerii tinerilor în sistem", se arată într-o postare a lui Corneliu Popovici.
Fostul ministru se mai întreabă unde au fost direcționați banii economisiți pe seama optimizării școlilor.
"În ultimii ani, sub lozinca „Optimizării și eficientizării chieltuielilor în educație”, au fost închise sute de școli, iar mai recent cîteva universități. Mă întreb și vă întreb, unde sînt banii economisiți?
Nu aș vrea să cred că aceste economii au ajuns doar pentru marirea salariului ministrului și funcționarilor din minister.
În condițiile lipsei unei viziuni și a capacității autorităților de a gestiona eficient banii publici și a incertitudinii privind majorarea salariilor angajaților din educație, lucrurile se vor agrava, iar sistemul educațional riscă să intre în colaps", mai explică Popovici.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1598
- Populația:
- 442 locuitori
Bălţaţi este un sat din cadrul comunei Ţipala, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ialoveni și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 442 de oameni. Satul Bălţaţi a fost menționat documentar în anul 1598.
Comentarii
(0)