26 mai 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 2416
Ion Chicu: Ajutorul este cînd se ajută, nu se îndatorează
26 mai 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 2416

Ion Chicu: Ajutorul este cînd se ajută, nu se îndatorează

Ion Chicu a vorbit despre datoria statului moldovean. Fostul șef al guvernului consideră că "ajutor este atunci cînd se ajută, nu cînd se îndatorează". Chicu a făcut o astfel de declarație în cadrul emisiunii "По фактам".

Potrivit politicianului, banii împrumutați de la partenerii europeni sînt cheltuiți necorespunzător:

"Luăm un împrumut pentru a arăta că guvernul îi ajută pe oameni, dar cine îl va rambursa?

Dacă ne uităm la cifre fără emoții, vom vedea că doar în 2022 datoria de stat a Republicii Moldova a crescut cu 17 miliarde de lei. În 2022, doar pentru dobînda la datorie s-au plătit 2, 7 miliarde, iar în acest an 5, 3 - de 2 ori mai mult. Este o matematică simplă.

În acest fel vom ajunge rapid la datorii. Dacă poți să te împrumuți, trebuie să te împrumuți pentru dezvoltare, pentru aceleași drumuri, infrastructură. Dar dacă te împrumuți pentru cheltuieli curente, atunci, cînd te duci seara acasă și îți privești copilul în ochi, trebuie să realizezi că ai pus pe umerii lui o datorie de 3-4-5 mii de euro în fiecare an. Asta se va întîmpla", crede Chicu.

Amintim că, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor, anul trecut a fost marcat de o creștere semnificativă a datoriei publice externe și interne a Republicii Moldova - cu peste 16,9 miliarde de lei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ion Chicu , ajutor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
3707 locuitori

Ciuciulea este un sat şi comună din raionul Glodeni. Ciuciulea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de oraşul Glodeni şi la 171 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3707 oameni. Satul Ciuciulea a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.