01 mai 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 2055
Ostalep:
01 mai 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 2055

Ostalep: "Moldova este ostatica confruntărilor geopolitice"

Uniunea Europeană pe care o vedem în Moldova este controversată și puțin atractivă.

Interesul UE pentru Moldova se datorează faptului că, din cauza poziției sale geografice, a devenit un fel de ostatic al confruntării dintre Occidentul colectiv și Rusia și, prin urmare, reprezentanții UE închid ochii la multe acțiuni ale autorităților moldovenești.

Această opinie a fost exprimată de politologul, analistul, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, expertul în securitate, fostul viceministru al Afacerilor Externe, Valeriu Ostalep, în cadrul emisiunii "Puls cu Liudmila Belcenkova" de pe canalul Orizont TV, relatează Noi.md

El a menționat că deseori ni se spune că tindem spre valorile europene.

"Dar cine sîntem noi și cum tindem? Ei spun că Moldova tinde. Dar cum ea tinde? Iată dumneavoastră? Eu? Noi? Ceilalți? Cum noi tindem? Noi ne trăim viața, vrem să mergem pe drumuri bune. Mergem? Nu! Dar de ce?... Banii mereu se fură? Sînt împrumutați și se fură, dar niciunul dintre cei prezenți aici nu îi fură. Atunci cine îi fură?", s-a întrebat Valeriu Ostalep.

Potrivit lui, contactele cetățenilor cu poliția degradează de la an la an, iar acest lucru este evident.

"Despre poliția europeană. Dar nu una abstract-europeană. Vreau să văd în fața mea o persoană civilizată, căreia să mă adresez, iar ea să nu mă insulte și să mă considere un potențial criminal, dar să mă ajute. Iată ce înseamnă pentru mine nu o muncă europeană, dar o muncă normală a poliției. Ce se întîmplă la noi cu Procurorul General? Ce se întîmplă cu justiția? Cu judecătorii? Dacă voi depune astăzi o cerere în judecată, atunci știu deja că nici peste 5 ani cazul nu va fi examinat", a spus politologul și analistul.

"Cred că colegii noștri europeni finalizează proiectul european. Deoarece cîndva acesta era un proces natural, onest și previzibil. Torul era clar. Chiar și atunci cînd au aderat Ungaria și Republica Cehă. Iată acest grup de țări. Criteriile erau clare acolo, era clar cum să poți să ajungi la ei", a remarcat Valeriu Ostalep.

El a subliniat că obiectivul este important, iar sînt importante și mijloacele, fondurile pentru atingerea acestuia.

"Trebuie să înțelegem cum să ajungem acolo. Iar noi avem o construcție mitică a comunismului pînă în 2030, dar nimeni nu explică cum vom ajunge acolo. Avem nevoie de bani. Ce fel de bani? La noi sînt trimiși permanent consilieri și încă foarte specifici. De regulă, din anumite motive, acest lucru se referă la lupta împotriva Rusiei, neapărat. Am impresia că lor le este foarte avantajos acest lucru. Și, în același timp, noi le achităm salarii, care din anumite motive sînt emise ca asistență pentru noi. Foarte curios. Dar nu văd nici un consilier în economie, comerț, export, afaceri vamale. Dacă astăzi vama moldovenească nu recunoaște documente, certificate de origine a mărfurilor din UE, nu recunoaște și gata – vom vedea această Uniune Europeană, pe care o văd în fiecare zi. Uniunea Europeană este atît de controversata. Dar eu văd (și nu numai eu văd acest lucru) și faptul că așa-numiții diplomați europeni care locuiesc aici și primesc bani pentru asta, nu numai că văd acest lucru, dar închid ochii și susțin. Deci, pentru mine, o astfel de Uniune Europeană nu este prea atractivă", a spus politologul și analistul.

Referindu-se la declarațiile privind necesitatea de a tinde spre valorile europene, el a remarcat cu ironie: "Israelul este un membru foarte important al Uniunii Europene. Adevărat? Japonia. Norvegia s-a alăturat de la bun început și nu poate ieși nicicum. Da? Marea Britanie a aderat, apoi a ieșit, apoi a intrat din nou. Prostii! Ni se spun povești pentru a acoperi ceea ce se întîmplă cu adevărat. Dar se întîmplă următoarele: confruntarea dintre Occidentul colectiv și Rusia. Dar dacă Moldova s-ar afla la 50-100 km spre sud, undeva în zona Ciprului, atunci nimeni nu s-ar interesa de noi 100 de ani. Auziți ceva despre Maroc azi? Pur teoretic? Pentru că este puțin mai la stînga. Dacă ar fi în locul nostru, atunci Rusia ar lucra împotriva Marocului în fiecare zi cu războaie hibride, vă asigur", a spus Valeriu Ostalep.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Valeriu Ostalep , politica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
2712 locuitori

Speia este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Grigoriopol și la 80 km de Chișinău. Populaţia satului Speia alcătuia 2712 oameni în anul 2012. Satul Speia a fost menționat documentar în anul 1711.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.