|
Biblioteca Națională a Moldovei are nevoie de sprijinul activ al cetățenilor!
Cetățenii Moldovei sînt chemați să ajute Biblioteca Națională a Moldovei și să susțină masiv petiția online pentru a preveni transferul către România a clădirii, care găzduiește colecția patrimoniului național scris al țării noastre.
Reamintim că petiția online a fost inițiată de Asociația Bibliotecarilor din Moldova, menționînd că în clădirea istorică, pe care autoritățile doresc să o transfere Mitropoliei Basarabiei a Bisericii Ortodoxe Române, se află nucleul patrimoniului Bibliotecii Naționale, zestrea spirituală a locuitorilor Republicii Moldova: o colecție de cărți vechi și rare – peste 33.500 de volume; o colecție de opere de artă și hărți – peste 216.000 de articole; biblioteca audio-video – 110.000 unități de stocare; un fond specializat și Centrul Național de Învățare Permanentă în Biblioteconomie și Informatică, unde au fost pregătiți din 2017 peste 10.500 de specialiști. Ambasada SUA și alții au contribuit la dezvoltarea acestor spații.
În general, în ultimii ani, statul Republica Moldova a investit sume uriașe pentru a aduce clădirea în starea actuală, a transfera în acest spațiu circa 500.000 de articole de materiale și a le asigura condițiile de depozitare necesare.
Asociația Bibliotecarilor din Moldova constată că dacă decizia autorităților de a transfera cea de-a doua clădire a Bibliotecii Naționale a Moldovei va fi pusă în practică, aceasta va distruge Biblioteca Națională a Moldovei, care nu are puterea să reziste acestei lovituri. Blocul principal, proiectat să găzduiască 1.000.000 de volume, geme sub greutatea a peste 2.500.000 de volume și trebuie urgent de adus în corespundere cu parametrii planificați.
Bibliotecarii atrag atenția asupra faptului că Biblioteca Națională este o instituție a identității țării, iar a doua clădire a Bibliotecii Naționale a Moldovei este un monument de istorie și arhitectură de importanță națională.
„Mizăm pe sprijinul comunității profesionale, al partenerilor, reprezentanților intelectualității și cetățenilor”, a spus Asociația Bibliotecarilor din Moldova într-un comunicat.
De înțeles că, cu cît mai mulți cetățeni semnează această petiție, cu atît este mai mare efectul pe care aceasta îl poate avea asupra soluționării în mod pozitiv a problemei menționate a Bibliotecii Naționale a Moldovei.
Petiția online poate fi semnată AICI
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1830
- Populația:
- 3407 locuitori
Corten este un sat şi comună din raionul Taraclia. Corten este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Taraclia și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3407 oameni. Satul Corten a fost întemeiat în anul 1830.
Comentarii
(0)