24 martie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1624
Pahomova:
24 martie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1624

Pahomova: "De ce să privăm de clădire Biblioteca Națională?"

Transmiterea unei clădiri a Bibliotecii Naționale din Chișinău către Mitropolia Basarabiei este lipsită de sens și nedreaptă.

O astfel de opinie a exprimat în blogul său video jurnalista Elena Levițkaia-Pahomova, menționînd că, dacă guvernul și trebuie să transmită ceva bisericii, atunci aceasta este clădirea sa, deoarece cîndva, în locul său, exista o eparhie, relatează Noi.md

Ea a amintit că autoritățile moldovenești au început să vorbească despre dreptatea istorică, că preoților ar trebui de întors ceea ce le aparținea și au decis să transmită clădirea Bibliotecii Naționale din Chișinău către Mitropolia Basarabiei.

Cu toate acestea, după cum a subliniat Elena Levițkaia-Pahomova, apar mai multe întrebări. Prima dintre ele ar fi: "Dar de ce Mitropoliei Basarabiei?" Ce legătură are ea cu această clădire?".

"Preoții, într-adevăr, au avut cîndva o relație directă cu el. Această clădire a apărut deja la începutul secolului 20, iar predecesorul său pentru Seminarul Teologic din Chișinău a fost construit sub tutela directă a nimeni altului decît Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, care cel mai probabil avea legături cu Patriarhia Moscovei, dar în niciun caz cu actuala Mitropolie a Basarabiei", a spus jurnalista.

Ea a atras atenția asupra faptului că mai tîrziu această clădire a devenit a Bibliotecii Naționale.

"Aici apare întrebarea numărul doi: "De ce trebuie să luăm ceva de la Biblioteca Națională?". Noi, ce, avem mai mult spațiu de depozitare în clădirea principală? Nu, nu avem. Este mai puțin nevoie de cărți? Nu. Desigur, cei care spun că vom trece complet la bibliotecile electronice, nu se ocupă cu siguranță de această problemă și nu înțeleg că mediile electronice pot pur și simplu să dispară, să se deterioreze, să iasă din funcțiune și să dispară. Ei bine, de exemplu, imaginați-vă o bibliotecă electronică pentru care ați uitat să plătiți domenul, hostingul și unde sînt toate cărțile dvs. electronice? Nicăieri! Dar, în schimb, puteți să vă întoarceți din nou la biblioteca obișnuită, să le scanați încă o dată, să le plasați din nou. Prin urmare, mass-media tipărită a fost, este și va fi. În caz contrar, autoritățile noastre se vor asemăna cu eroul filmului "Moscova nu crede în lacrimi", care a spus că teatrele vor dispărea, totul va dispărea și va rămîne doar televiziunea. "Șu unde este televiziunea?", a spus Elena Levițkaia-Pahomova.

Ea a pus și a treia întrebare. "Dar dacă e să vorbim despre dreptatea istorică, atunci de ce să nu începem cu clădirea guvernului?"

"Ea se află în locul în care se afla cîndva Eparhia, anume acea Eparhe care avea legătură directă cu preoții. Așadar, înainte de a lua orice decizie, haideți să citim cărți, să mergem la bibliotecă sau cel puțin să ne înscriem la ea, dragii noștri lideri", a spus jurnalista.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
969 locuitori

Egorovca este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Egorovca, Ciuluc și Catranîc. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Fălești și la 141 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 969 de oameni. Satul Egorovca a fost menționat documentar în anul 1915.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.