11 iunie 2013, 09:55 Realitatea moldovenească views 11869
11 iunie 2013, 09:55 Realitatea moldovenească views 11869

Sudul Moldovei este amenințat de inundaţii


 

Codul galben de ploi şi furtuni anunţat în România ar putea afecta şi R. Moldova. Asta pentru că riscul de creştere a cotelor apelor Dunării este iminent. Odată cu creşterea debitului, în locul unde rîul Prut se revarsă în Dunăre s-ar putea crea acumulări mari de apă, astfel creşte şi riscul de inundaţii, anunță tv7.md. Potrivit meteorologilor români, Dunărea va atinge un debit maxim pe 16 iunie.

Potrivit presei de peste Prut, meteorologii români au emis două coduri galbene de ploi şi furtuni pentru următoarele zile, aşa că România s-ar putea confrunta cu o situaţie grea. Principala grijă este riscul de creştere a cotelor apelor Dunării, care ar putea afecta într-o săptămînă şi ţara noastră.

Dacă de obicei, apele Prutului se revarsă în Dunăre, din cauza nivelului înalt, apa din Dunăre s-ar putea revărsa în Prut, fapt care va crea risc de inundaţii pînă în oraşul Cahul.

Valentina Cereş, Şef, Centrul Prognoze Hidrologice: “Da, nu excludem, daca vor fi atinse cotele de pericol in raul Dunare de 14 000-metri pe secunda debitul, atunci vom da si noi avertizari pe o perioada de o saptamana pericol de inundatii nu este.”

Potrivit meteorologilor români, Dunărea va atinge un debit maxim pe 16 iunie. Dacă pronosticurile se vor adeveri, atunci satele de pînă la oraşul Cahul şi portul Giurgiuleşti vor înfrunta primele furia stihiei. Preşedintele raionului Cahul a declarat că sînt pregătiţi pentru a înfrunta viitura. Încă anul trecut au fost alocate 600 de mii de lei pentru construcţia unui nou dig de protecţie în raza localităţi Văleni.

Sîmbătă, premierul Iurie Leancă a prezidat şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. Oficialul a dispus minimizarea riscurilor în zonele afectate de inundaţii, în contextul precipitaţiilor din ultima vreme. O situaţie devastatoare se atestă în statele europene prin care curge Dunărea. La sfârşitul săptămânii trecute nivelul apei din râu a atins un nivel record, iar mii de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele.

Cuvinte cheie:

inundatie , avertizare , Moldova

Comentarii

 (1)
  • #1 Hell Răspunde Citează selecţia
    М-да... Когда скорость Дуная превысит вторую космическую, врядли кто-то кому-то уже даст предупреждение!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
113 locuitori

Schinoșica este un sat din cadrul comunei Lipoveni, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Cimișlia și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 113 oameni. Satul Schinoșica a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.