18 martie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 3148
Eugen Doga:
18 martie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 3148

Eugen Doga: "Problema unirii cu România îngrijorează mai mult oamenii care sînt departe de adevăr, de istorie, de limbă și cultura lingvistică"

Marele compozitor Eugen Doga a respins o serie de falsuri inventate împotriva sa, care, în opinia artistului, aveau drept scop discreditarea sa, a țării, a inteligenței creative și distrugerea spiritualității poporului nostru.

Eugen Doga a scris pe pagina sa de socializare că a primit zilele trecute pe adresa de e-mail un material, care ar fi fost preluat din interviul său pentru ziarul Vocea Basarabiei, în care, cu litere mari, era tipărit titlul: "Marele compozitor Doga a propus demolarea imediată a tuturor monumentelor soldaților sovietici din Moldova".

Acest material a dispărut apoi foarte repede de pe rețelele de socializare.

"Această știre falsă m-a lovit ca un fulger în plină zi. Din ce arhive întunecate ale trecutului recent a apărut acest clișeu, această frază criminală și în ce scop? Mai ales după ce am fost prezentat excelent în partea inițială a articolului ... Eu nu am spus așa ceva, nu au fost tipărite astfel de cuvinte, dar nici nu a existat o discuție pe această temă. Acesta este un fals tipic care vizează discreditarea mea, a țării mele, a inteligenței creative din care fac parte, distrugerea spiritualității poporului nostru. Acesta este și un frumos "condiment" pentru acei care se ocupă cu propaganda", a spus cunoscutul compozitor.

El a menționat că acum în țara noastră, și nu numai în țara noastră, prin sloganurile de luptă împotriva corupției, este acoperit valul de luptă pentru putere, pentru funcții cheie în sistemul de conducere, pentru capital, pentru sferă de influență. Și pentru aceasta este necesar de zdruncinat societatea, de dezmembrat, de scos oamenii în stradă pentru a protesta, fiind plătiți tot din banii lor.

"Nu au trecut cu vederea nici numele meu, care este potrivit pentru planul șiret: sună tare - vor auzi. "Îi vom da noi lui", s-au gîndit ei. Și au început Deși anterior acest nume nu se regăsea în publicațiile lor, nu le asigură un rating ridicat. Ei nu s-au obosit să scrie ceva bun despre muzica mea, despre turneele mele nesfîrșite în diferite locuri pe Pămînt, despre reproșul meu că sînt rar difuzate piesele despre pace, despre eroii noștri, din prezent și din trecut, despre prietenie. Am trăit și trăiesc cu aceste teme, ele mă îngrijorează și constituie temelia unei părți semnificative a creației mele. Acum oamenii preferă altă muzică. Au rămas deja puține persoane cu adevărat pasionate în lumea muzicii din generația mea. Și în loc să scriu acum o nouă compoziție, poate pentru următoarele Olimpiade mondiale, stau și scriu că încă n-am înnebunit și nu am ajuns la starea în care, așa cum scrie autorul acestui pamflet, să "scuip în fântînă". Împreună cu mama am supraviețuit războiului, foametei, epidemiilor groaznice și am răbdat foarte multe nedreptăți. Tatăl meu a murit în Marele Război pentru Apărarea Patriei, lăsîndu-mă pe mine orfan, iar pe tînăra mea mamă fără soț. Procedați nedrept. Oamenii nu trăiesc așa", a scris Eugen Doga.

Potrivit lui, autorul nu a ocolit nici problema unirii Moldovei cu România.

"Numai că el, sau cel care i-a tradus interviul, nu a înțeles sau a confundat intenționat despre ce unire era vorba. Am vorbit exclusiv, și am subliniat de mai multe ori, despre rudenia culturală, etnică, lingvistică, dar nu despre unirea statelor. Acesta nu este rolul meu sau al altcuiva. Oamenii și timpul decid acest lucru. Iar această întrebare îngrijorează mai mult persoanele care sînt departe de adevăr, de istorie, de limbă și cultură lingvistică, de tradițiile bogate și diverse ale poporului care trăiește pe acest meleag, care, în ciuda tuturor încercărilor sorții, el încearcă cumva să se păstreze pe sine și să nu încalce drepturile altora. Dar faptul că mereu protestează – nu le place. Iată aceștia și trimit drone peste noi pline de minciuni. Și apoi du-te și clarifică-te. Dar timpul nu așteaptă", a remarcat marele compozitor.

Eugen Doga a spus că va continua să se ocupe cu ceea ce aduce bucurie oamenilor.

"Și orice s-ar întîmpla, orice ar inventa jurnaliștii părtinitori, eu voi rămîne împreună cu codrii mei moldovenești, cu casa mea, cu amintirile mele frumoase, plimbîndu-mă pe bulevardele tinereții mele, unde mereu vor înflori castanii, iar seara se vor legăna umbrele amețitoare ale teilor și arțarilor rămuroși. Eu sînt artist, iar problemele mele sînt de natură artistică, spirituală, menite să glorifice bunătatea, frumusețea și puritatea lumii. Doar nu mă încurcați! Nu adăugați note false în "Oda bucuriei" de Ludwig Van Beethoven și Schiller. Ele sună mai puternic și mai convingător, iar falsurile voastre vor fi suflate în uitare de valul de sunete majore puternice. Dar unde ați găsit în interviul meu că la noi este profanat pămîntul lui Ștefan cel Mare? Despre acest lucru nici nu se pomenește în acea publicație. Din nou, falsurile, clișeele, "condimentele" voastre! Și cum i-ar putea veni în cap așa ceva unui om normal și cu atît mai mult din gura mea - din gura persoanei care a scris "Imnul lui ștefan cel Mare", care a scris o mulțime de cîntece despre acest pămînt, despre oamenii săi, despre natura sa frumoasă, despre codrii săi bătrîni. Aceasta este mama noastră, ea ne ține și ne hrănește! Chiar și pe voi, care scrieți lucruri atît de neplăcute despre poporul ei, prin urmare, și despre ea. Sînt sigur că acest pămînt încă nu a fost cîntat la justa sa valoare, iar cel mai bun cîntec de dragoste pentru el încă își așteaptă ceasul", a subliniat Eugen Doga.

 "Eu așa și nu am înțeles rostul de a purta în suflet răutate, și mai ales de a primi plăcere de la ea sau ceva mai substanțial. Se știe de secole că răul naște rău. Este ca și cum rugina ar mînca omul din interior. Iar binele naște bine. Lumea noastră se ține pe bunătate și, oricît de profanată ar fi, ea oricum este minunată. Doar oferiți-i ocazia să fie așa cum a creat-o natura, iar pe noi lasați-ne să trăim în ea în pace și posibilitatea de a o iubi", a spus cunoscutul compozitor.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Eugen Doga , unire , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1861
Populația:
768 locuitori

Chircani este un sat din cadrul comunei Cucoara, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Cahul și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 768 de oameni. Satul Chircani a fost menționat documentar în anul 1861.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.