|
Majoritatea cetățenilor moldoveni sînt împotriva legalizării căsătoriilor LGBT
Aproape 90% dintre moldovenii adulții sînt împotriva legalizării căsătoriilor LGBT.
Acest lucru este demonstrat de rezultatele unui sondaj realizat de compania iData în rîndul a 1040 de persoane.
În special, 88,1% dintre respondenți au declarat că sînt împotriva legalizării căsătoriei LGBT. 6,5% au susținut acest lucru, iar 5,4% dintre respondenți nu au răspuns sau nu și-au formulat clar poziția cu privire la această problemă.
După cum s-a anunțat anterior, în cadrul sondajului realizat de portalul Noi.md, majoritatea chișinăuienilor, de asemenea, s-au pronunțat categoric împotriva legalizării căsătoriilor între persoane de același sex în țara noastră.
La 7 ianuarie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat toate statele-membre ale Consiliului Europei să instituie o formă legală de protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex. În special, în virtutea sentinței date în cazul Fedotova și alții contra Rusiei, toate statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiul în comun al acestor cupluri.
Republica Moldova a devenit membru al Consiliului Europei în iulie 1995 și a ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului pe data de 24 iulie 1997, iar indirect această decizie privește și țara noastră.
Astfel, refuzul legalizării căsătoriei între persoane de același sex poate deveni un motiv pentru a acuza Republica Moldova de încălcarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, care protejează viața privată și de familie.
De menționat că, deși autoritățile nu și-au exprimat încă poziția, majoritatea comentatorilor consideră că în acest proces practica europeană nu ar trebui să influențeze Moldova, căreia ar trebui să i se ofere posibilitatea de a-și dezvolta propria politică de înțelegere tradițională a căsătoriei, bazată pe tradiții istorice, sociale și culturale. Constituția Republicii Moldova definește familia ca "căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie". În mod similar, Codul Familiei interzice acest tip de căsătorie: în el se spune că căsătoriile între "persoane de același sex" nu sînt permise.
Decizia CEDO a fost criticată de Mitropolia Republicii Moldova.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1528
- Populația:
- 1498 locuitori
Tătăreşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Satul este situat la o distanță de 12 km de orașul Strășeni și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1498 de oameni. Prima atestare documentară a satului Tătărești datează din anul 1528.
Comentarii
(0)