02 martie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 2818
Majoritatea cetățenilor moldoveni sînt împotriva legalizării căsătoriilor LGBT
02 martie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 2818

Majoritatea cetățenilor moldoveni sînt împotriva legalizării căsătoriilor LGBT

Aproape 90% dintre moldovenii adulții sînt împotriva legalizării căsătoriilor LGBT.

Acest lucru este demonstrat de rezultatele unui sondaj realizat de compania iData în rîndul a 1040 de persoane.

În special, 88,1% dintre respondenți au declarat că sînt împotriva legalizării căsătoriei LGBT. 6,5% au susținut acest lucru, iar 5,4% dintre respondenți nu au răspuns sau nu și-au formulat clar poziția cu privire la această problemă.

După cum s-a anunțat anterior, în cadrul sondajului realizat de portalul Noi.md, majoritatea chișinăuienilor, de asemenea, s-au pronunțat categoric împotriva legalizării căsătoriilor între persoane de același sex în țara noastră.

La 7 ianuarie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat toate statele-membre ale Consiliului Europei să instituie o formă legală de protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex. În special, în virtutea sentinței date în cazul Fedotova și alții contra Rusiei, toate statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiul în comun al acestor cupluri.

Republica Moldova a devenit membru al Consiliului Europei în iulie 1995 și a ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului pe data de 24 iulie 1997, iar indirect această decizie privește și țara noastră.

Astfel, refuzul legalizării căsătoriei între persoane de același sex poate deveni un motiv pentru a acuza Republica Moldova de încălcarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, care protejează viața privată și de familie.

De menționat că, deși autoritățile nu și-au exprimat încă poziția, majoritatea comentatorilor consideră că în acest proces practica europeană nu ar trebui să influențeze Moldova, căreia ar trebui să i se ofere posibilitatea de a-și dezvolta propria politică de înțelegere tradițională a căsătoriei, bazată pe tradiții istorice, sociale și culturale. Constituția Republicii Moldova definește familia ca "căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie". În mod similar, Codul Familiei interzice acest tip de căsătorie: în el se spune că căsătoriile între "persoane de același sex" nu sînt permise.

Decizia CEDO a fost criticată de Mitropolia Republicii Moldova.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

LGBT , casatorie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1788
Populația:
3089 locuitori

Ochiul Alb este un sat şi comună din raionul Drochia. Ochiul Alb este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Drochia și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3089 de oameni. Satul Ochiul Alb a fost menționat documentar în anul 1788.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.