|
Ministerul rus de Externe: Pe popoarele Moldovei și Rusiei le leagă o istorie și tradiții spirituale comune
Ruptura relațiilor dintre Rusia și Moldova nu ar răspunde intereselor acestor două țări, nici popoarelor lor, pe care le leagă o istorie, cultură și tradiții spirituale comune.
Despre acest lucru a declarat directorul celui de-al doilea departament al țărilor CSI al Ministerului rus de Externe, Alexei Polișciuk într-un interviu acordat canalului RTVI.
Răspunzînd la întrebarea dacă Moldova reprezintă o amenințare la adresa securității Rusiei în contextul în care președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că republica a cerut "aliaților" săi sisteme de apărare antiaeriană și a mai spus că conflictul din Ucraina obligă Moldova să se gândească la revizuirea neutralității sale și aderarea la un bloc militar "mai mare", diplomatul a menționat că Moscova înregistrează într-adevăr o creștere consistentă a cooperării Chișinăului cu NATO și UE în sfera politico-militară, care începe treptat să treacă la o fază practică.
Astfel, la începutul lunii ianuarie a acestui an, în republică din Germania a sosit primul lot de transportoare blindate Piranha, anul trecut, prin intermediul Fondului European pentru Pace au fost alocate 40 de milioane de euro pentru a acoperi cheltuielile de furnizare a echipamentelor militare neletale către Moldova.
"Astfel de acțiuni, desigur, provoacă îngrijorare. Cu toate acestea, ar fi greșit să vorbim despre orice amenințări la adresa securității Rusiei în acest sens. Potențialele nu sunt comparabile. Un alt lucru este că o astfel de "asistență" din partea Occidentului subminează securitatea Moldovei în sine. Am atras în mod repetat atenția Chișinăului asupra faptului că pomparea unei țări cu arme occidentale sau desfășurarea de contingente militare occidentale pe teritoriul său se face exclusiv în interesul țărilor occidentale și, așa cum arată istoria recentă, adesea costă scump beneficiarii unei astfel de "asistențe"", a spus Alexei Polișciuk.
Întrebat dacă există riscul unei rupturi a relațiilor dintre Moldova și Rusia, avînd în vedere că ambele țări trec prin momente grele, el a subliniat: "O ruptură a relațiilor nu ar răspunde nici intereselor Rusiei, nici Moldovei, nici popoarelor țărilor noastre, care sînt legate de o istorie, cultură și tradiții spirituale comune. Sîntem deschiși unui dialog constructiv și pragmatic cu Republica Moldova în interesul cetățenilor noștri".
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1884
- Populația:
- 814 locuitori
Pervomaiscoe este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sergheuca și Pervomaiscoe. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Drochia și la 191 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 814 oameni. Satul Pervomaiscoe a fost menționat documentar în anul 1884.
Comentarii
(0)