|
CEDO, hotărîre pe cazul lui Filat: Moldova trebuie să-i achite fostului premier 7 500 EUR
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis o hotărâre în cauza fostului prim-ministru Vlad Filat, intentată împotriva statului Republica Moldova. Curtea a constatat violarea Articolului 6 § 1 din Convenție, dreptul la un proces echitabil.
Hotărârea a fost emisă pe 31 ianuarie. Potrivit acesteia, statul trebuie să-i plătească fostului premier 7 500 de euro.
Cauza se referă la procedurile penale în care Vlad Filat a fost judecat și condamnat în 2016.
Casa de avocatură Popa și Asociații a anunțat în 2017 că Vlad Filat a depus cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Decizia de a se adresa la CtEDO a fost luată de Vlad Filat în contextul în care magistrații din Moldova ar fi emis o hotărâre de condamnare ilegală, spunea avocatul acestuia, Igor Popa.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că fostului premier moldovean Vladimir Filat nu i-a fost încălcată prezumția nevinovăției în cadrul ședinței Parlamentului din 2015, atunci când i-a fost ridicată imunitatea parlamentară. CEDO a anunțat decizia pe 7 decembrie, menționând că aceasta nu vizează celelalte patru plângeri ale lui Filat.
Fostul premier Vladimir Filat preciza că „hotărârea nedefinitivă CtEDO" din 7 decembrie, nu se referă la procesul de judecată în care a fost condamnat. Potrivit lui Filat, „ilegalitățile comise în timpul procesului de judecată", fac obiectul unei plângeri separate. Adițional, mai spune Filat, Curtea a dat apreciere în ce măsură expunerile publice în cadrul ședinței parlamentare de ridicare a imunității de deputat au respectat sau nu principiul prezumției nevinovăției.
***
Judecătoria Buiucani l-a condamnat în iunie 2016 pe Vladimir Filat la nouă ani de închisoare, fiind găsit vinovat de corupție pasivă și trafic influență. În vara lui 2019, avocații săi au reușit să-i reducă pedeapsa cu 709 zile din cauza condițiilor proaste de detenție. Pe 3 decembrie 2019, a fost eliberat condiționat.
Luând în calcul termenul redus de executare a pedepsei, magistrații au constatat că Filat executase două treimi din pedeapsă și a fost eliberat din detenție. Totodată, judecătorii au anulat decizia de privare a lui Filat de Ordinul Republicii și interdicția de cinci ani de a ocupa anumite funcții.
Sursa:
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1811
- Populația:
- 5252 locuitori
Dezghingea este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Dezghingea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de municipiul Comrat și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5252 de oameni. Satul Dezghingea a fost menționat documentar în anul 1811.
Comentarii
(0)