20 ianuarie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1881
De ce nu este numit al șaselea judecător al Curții Constituționale a Republicii Moldova
20 ianuarie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1881

De ce nu este numit al șaselea judecător al Curții Constituționale a Republicii Moldova

Doar cinci din cei șase judecători prevăzuți de lege activează în prezent la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, iar cel de-al șaselea judecător nu este numit de teama că acest lucru ar putea încălca situația de acolo, cînd deciziile sînt luate în interesul actualelor autorități cu trei voturi împortiva la două.

Această opinie a fost exprimată de directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, expert în domeniul securității, fost viceministru al Afacerilor Externe, Valerii Ostalep, vorbind în cadrul emisiunii "По фактам" cu Iulia Feodorova, relatează Noi.md .

El a atras atenția asupra faptului că Curtea Constituțională va decide soarta deputaților Partidului Șor rămași în Parlament, pe care autoritățile vor să-l interzică.

"Curtea Constituțională va decide. Acum există o situație de ”trei la doi” și o monitorizare constantă, iar toate deciziile vor fi "în cadrul legii și al intereselor statului”. Iar dacă acolo vă apărea un al șaselea judecător, atunci cine știe cine este acest al șaselea? Pentru ca cu ajutorul său să nu fie reales întîmplător președintele Curții Constituțional", a spus Valerii Ostalep.

Potrivit lui, jurnaliștii din Republica Moldova se interesează puțin de Curtea Constituțională, deși toate partidele luptă pentru funcția de președinte al Curții Constituționale și controlul asupra Curții Constituționale.

"De ce? Pentru că Curtea Constituțională poate lua orice decizie care poate anula orice lege, o poate schimba. Și de aceea nu ai nevoie de control asupra Parlamentului dacă ai cinci judecători ai Curții Constituționale sau cel puțin trei, ca în situația noastră. Este foarte convenabil", a declarat directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, expert în domeniul securității, fost viceministru al Afacerilor Externe.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1547
Populația:
745 locuitori

Vîprova este un sat din cadrul comunei Puțintei, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Orhei și la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 745 de oameni. Satul Vîprova a fost menționat documentar în anul 1547.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.