|
Cu cît au crescut prețurile în Moldova pe parcursul anului
În Moldova, preţurile medii de consum în luna noiembrie 2022, faţă de luna octombrie 2022, au crescut cu 1,0%.
Despre aceasta a informat Biroul Naţional de Statistică, menționînd că această majorare a fost determinată de creșterea preţurilor la produsele alimentare cu 0,8%, la mărfurile nealimentare cu 0,9% și la serviciile prestate populației cu 1,5%.
Potrivit statisticii oficiale, în luna noiembrie 2022 faţă de octombrie curent, din produsele alimentare creșteri mai accentuate a prețurilor medii de consum au fost marcate la ouă de găină – cu 12,0%, legume – cu 5,5%, zahăr – cu 3,8%, pîine – cu 1,9%, lapte și produse lactate – cu 1,6%.
Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate reduceri depreţ la fructe – cu 9,7% și ulei vegetal – cu 0,6%.
La mărfurile nealimentare în luna noiembrie 2022 față de octombrie 2022 au fost înregistrate creșteri mai accentuate de preț la combustibili și carburanți – cu 1,2%.
Creșteri mai semnificative a prețurilor (tarifelor) la serviciile prestate populației în luna noiembrie 2022 faţă de luna octombrie 2022 au fost înregistrate la serviciile comunal-locative – în medie cu 2,5% (în special ca rezultat al creșterii prețurilor medii la serviciile de furnizare a energiei electrice- cu 37,4%, generînd creșterea prețurilor medii de consum cu circa 1,2%).
Potrivit BNS, urmare a acordării de către Guvern a compensațiilor pentru plata facturilor la energie pentru consumatorii casnici (gaze naturale, energie electrică și termică), conform estimărilor preliminare, în luna noiembrie 2022 comparativ cu octombrie 2022, au fost marcate reduceri de preț/tarif la gazul din rețea – cu cca 49,0%, încălzirea centralizată – cu cca 8,2% și prepararea apei calde – cu cca 30,2%.
Totodată, prețurile medii de consum în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021 (de la începutul anului curent) au crescut cu cca 29,3%, inclusiv la produse alimentare cu 30,2%, mărfuri nealimentare cu 19,9% și la servicii prestate populaţiei cu 42,3%.
Conform datelor BNS, dacă e să vorbim despre inflația anuală, prețurile medii de consum în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2021 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 31,4%, inclusiv la produse alimentare cu 33,1%, mărfuri nealimentare cu 21,2% și servicii prestate populaţiei cu 44,7%
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1554
- Populația:
- 1464 locuitori
Pașcani este un sat și comună din raionul Hîncești. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pereni și Pașcani. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Hîncești și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1464 de locuitori. Satul Pașcani a fost menționat documentar în anul 1554.
Comentarii
(0)