|
Cum au evoluat prețurile în raport cu veniturile
Pe parcursul a nouă luni, în Republica Moldova, produsele alimentare vegetale s-au scumpit cu cel puţin 19% iar cele de origine animală, cu 17%, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică. Toate aceste scumpiri, la care se adaugă cele pentru energie, muşcă adînc din bugetele familiilor, mai ales în cazul vîrstnicilor cu pensii mici, care sînt obligaţi să-şi cheltuie mare parte din venituri numai pentru hrană, transmite tvr.moldova.
Între ianuarie şi septembrie, preţurile la produsele vegetale au crescut cu 19,1% iar la produsele de origine animală - cu aproximativ 17%, faţă de perioada similară a anului trecut. De exemplu, legumele s-au scumpit cu peste 50% iar ouăle cu peste 26%. S-au ieftinit, însă, strugurii, cu 12,5%. Preţurile mari îi afectează îndeosebi pe vîrstnicii cu pensii mici. Unii se văd nevoiţi să-şi petreacă bătrîneţea… muncind în continuare.
CELE MAI MARI CREŞTERI LA PRODUSELE VEGETALE
bostănoase alimentare - cu 68,3%
legume - cu 54,7%
cartofi - cu 45,6%
grîu - cu 31,5%
CELE MAI MARI CREŞTERI LA PRODUSELE DE ORIGINE ANIMALĂ
ouă - cu 26,7%
animale și păsări vii - cu 16,2%
lapte - cu 14,8%
„Eu trăiesc cu nora şi cu nepotul. Foarte mult, serviciile comunale sînt mari, noi trăim cu chirie. Băiatul s-a dus peste hotare, s-a îmbolnăvit acolo, el trebuie să se vindece, nu poate să trimită bani acum. MUSCA Eu lucrez la vîrsta asta conductor, ştiţi cît e de greu? Şi lumea este agresivă. Doamne fereşte! Nu, nu-mi ajunge. Tare greu la noi. Iată mă duc prin toată piaţa şi, dacă îmi ajunge, iau vreo şapte peştişori. Un castravete am cumpărat, un ardei am cumpărat, roşii am cumpărat. Pentru mine este suficient. – Dar carne sau peşte? – Acum cumpăr şi asta. Nu ştiu încă facturile, pe urmă voi afla. Deocamdată, mulţumesc”.
Scumpirile din ultimele luni nu îi bucură nici pe comercianţi, căci oamenii pun tot mai puţine produse în coşurile pentru cumpărături.
„sînt cumpărători, dar cumpără mai puţin. Dacă înainte cumpărau cîte un kilogram, acum eu doar trei-patru peşti, pentru ca să le ajungă pentru toate cumpărăturile, plus pentru încălzire. Foarte greu, lumea nu vine. Uitaţi-vă, e pustiu. Nu are lumea cu ce. Dar noi locurile le plătim”.
Creşterile masive de preţuri au atît cauze externe cît şi cauze interne, spune Andrei Zbancă, doctor în ştiinţe economice.
ANDREI ZBANCĂ, doctor în Ştiinţe Economice: „Majorările sînt cauzate de situaţia din Europa şi din bazinul Mării Negre. Deci nu Moldova hotărăşte preţurile, dar hotărăsc factorii externi se făcea prin Ucraina. În al doilea rînd noi avem o situaţuie catastrofală în agricultură … cu secetă teribilă. Nu putem să concurăm cu produsul nostru. Era bine dacă Banca Naţională pentru garantarea creditelor”.
Specialistul spune că nici coşul minim de existenţă, cu care lucrează statisticienii, nu corespunde realităţii de astăzi.
DANIELA DANILOVA, reporter TVR MOLDOVA: „Potrivit Biroului Naţional de Statistică, coşul minim de existenţă în anul 2022, are o valoare de aproximativ 2.750 de lei. În acelaşi timp, pensia minimă în Republica Moldova este de numai 2.000 de lei. Potrivit specialiştilor, coşul minim alimentar, care să satisfacă necesitatea minimă de substanţe nutritive a unei persoane adulte într-o lună, ar conţine, în principal, 10 pîini, 1,5 kg. de orez, 20 de ouă, 1 kg. de brînză, 10 litri de lapte, 6 kg. de carne şi tot atîtea de fructe dar şi cel puţin 8 kg. de legume. Am analizat preţurile minime la aceste produse, afişate la piaţă, şi am calculat suma totală pe care trebuie să o cheltuie o persoană pentru toate aceste produse. Rezultatul ne arată că, lunar, produsele enumerate costă cel puţin 1.000 de lei moldoveneşti. În concluzie, în Republica Moldova, bătrînii care primesc pensia minimă sînt nevoiți să cheltuie cel puţin jumătate din venituri pe alimente. Dar coşul minim de existenţă presupune nu doar mîncare ci şi servicii de transport, îmbrăcăminte, încălţăminte, servicii locativ-comunale, medicamente şi altele”.
Coşul minim de existenţă, în anul 2022 - 2.750 de lei
Pensia minimă în Republica Moldova - 2.000 de lei
COŞUL MINIM DE EXISTENŢĂ (PRODUSE ALIMENTARE)
10 pîini
1,5 kg. de orez
20 de ouă
1 kg. de brînză
10 litri de lapte
6 kg. de carne
6 kg. fructe
8 kg. de legume
COŞUL MINIM DE EXISTENŢĂ INCLUDE
Produse alimentare
Servicii de transport
Îmbrăcăminte şi încălţăminte
Servicii locativ-comunale
Medicamente
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1495
- Populația:
- 1589 locuitori
Hirova este un sat și comună din raionul Călăraşi. Hirova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hirova se află la distanţa de 32 km de orașul Călăraşi și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1589 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1495.
Comentarii
(0)