|
Istoria impresionantă a italianului pentru care Moldova a devenit o a doua casă
S-a îndrăgostit de o moldoveancă, a venit cu ea aici și nu regretă. Republica Moldova a devenit locul căruia îi spune cu drag „acasă”.
Este vorba despre Marco Ballerini, istoria căruia a fost prezentată în cadrul proiectului „Trăim în pace!”, transmite jurnaltv.md.
De opt ani, italianul, arhitect de profesie, e stabilit la Chișinău, unde creează proiecte urbane ambițioase. Spune că nu se simte niciodată străin.
Marco Ballerini s-a născut în Florența, oraș numit și "muzeu în aer liber". De mic a fost înconjurat de operele celor mai renumiți artiști ai Renașterii, care l-au făcut să îndrăgească domeniul.
Marco Ballerini, arhitect: "Specializarea mea e „green building”. Adică, case ecologice care au consum scăzut de energie, aproape de zero. Mai ales în ultima perioadă, cînd vorbim despre costurile energiei, este foarte întrebat acest tip de case. Este viitorul, nu poate fi altfel."
Tot în Italia a făcut cunoștință și cu viitoarea sa soție.
Diana Ballerini, femeie de afaceri: "Și? Imediat. Da, pare foarte straniu pentru mulți ca un italian să se căsătorească în doar nouă luni de zile. La ei nu este acest obicei să o facă atât de repede, dar se vede că l-am cucerit foarte rapid!"
Marco niciodată nu a crezut că va pleca din Italia, dar acum opt ani, după căsătorie, tânăra familie a venit la Chișinău. Prima impresie este greu de uitat.
Marco Ballerini, arhitect: "Am aterizat noaptea la Chișinău, am intrat prin Porțile Orașului și a fost un șoc. Eu vin din Florența, oraș foarte frumos, ordonat. Dar aici, nimic. Mai ales zece ani în urmă, totul era haotic, cu o construcție una lîngă alta. Era un șoc."
Întrucît a venit din unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Marco a perceput Chișinăul ca o provocare și s-a hotărît să contribuie la modernizarea acestuia.
Marco Ballerini, arhitect: "M-am gîndit că se poate de făcut ceva ca în Italia sau ca în Europa."
Împreună cu un partener a creat o companie de arhitectură și design. Proiectele sunt ambițioase.
Marco Ballerini, arhitect: "Pasiunea mea sînt proiectele rezidențiale. Noi creăm un loc de vis pentru familii. Un loc unde pot fi crescuți copii, o poveste. E ceea ce îmi place cel mai mult în lucrul meu."
Lucrul și familia l-au ajutat să se adapteze rapid. Dar există aici încă unele lucruri care îi par stranii.
Marco Ballerini, arhitect: "Încă nu înțeleg cum se poate așa de sărbătorit totul și să nu se lucreze de sărbători. Sfântul Ion, Sfântul Vasile, ”sfântul ceva”, hramul satului, sfințirea fântânilor. În fiecare săptămână este o zi în care nu se lucrează."
În timpul liber, Marco Ballerini călătorește. Spune că nu s-a așteptat să vadă aici atâtea locuri frumoase, că se va simți atît de bine și niciodată străin.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1429
- Populația:
- 1517 locuitori
Terebna este un sat şi comună din raionul Edineţ. Terebna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 14 km de stația de cale ferată Brătușeni și la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1517 oameni. Prima mențiune documentară a Terebnei datează din 17 aprilie 1429, fiind pomenită în actul de danie a satelor Zubricăuți și Ivancăuți către Radu grămătic.
Comentarii
(0)