|
Cineva vrea să distrugă industria piscicolă din Moldova, ceea ce nu putem permite. Opinie
Cineva vrea să distrugă industria piscicolă din Moldova, dar nu putem permite acest lucru.
Statul ar trebui să ajute piscicultura și să prevină lovitura care i se aplică acum, fapt care ar putea duce la un dezastru pentru întreaga industrie. Și, înainte de a pune virgulă în fraza "A dezvolta nu a distruge", autoritățile trebuie să studieze totul foarte atent și să se gîndească bine.
Această opinie a fost exprimată pe pagina sa e socializare de către directorul Companiei "Piscicola Ivancea" SRL ,Victor Marahovschi, comentînd modificările propuse de autorități la Legea privind Codul Funciar, Legea privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura, cu care piscicultorii din Moldova nu sînt de acord, considerînd că acest proiect de lege trebuie fie corectat, fie interzis, altfel ar putea deveni o amenințare pentru întreaga ramură piscicolă, transmite Noi.md .
Victor Marahovschi a menționat că și-a dedicat mai mult de zece ani din viață pisciculturii și nu doar pisciculturii și producției de diferite tipuri de pește, dar cu propriile sale mîini a selectat icre și a urmărit procesul de transformare a icrelor în larve, a larvelor în puiet, a puietului în pește comercial, a supravegheat fiecare etapă de dezvoltare și a fost sincer îngrijorat de orice eșec "sau" problemă apărută.
În același timp, au existat și există multe probleme: acestea sînt secete frecvente, pieirea peștilor din cauza bolilor, raidurile păsărilor care se alimentează cu pește, braconierii și multe altele. Iar statul în astfel de situații nu a ajutat în niciun fel piscicultura.
Șeful întreprinderii "Piscicola Ivancea" SRL a subliniat că acum se aplică o lovitură pisciculturii, care se poate termina cu un dezastru pentru întreaga industrie.
"Sub pretextul "restabilirii ordinii" în domeniul gestionării obiectelor acvatice, autoritățile ne impun pur și simplu un impozit suplimentar (inaccesibile!), și anume, plata chiriei pentru terenul fondului de apă (a terenului de sub apă). În același timp, proprietarii de construcții hidrotehnice sînt puși la egalitate cu cei care închiriază iazuri de la stat sau de la autoritățile locale", a remarcat Victor Marahovschi.
El a reamintit că la începutul anilor 90 a fost efectuată privatizarea, care a afectat multe lucruri, inclusiv lacurile. Directorul "Piscicola Ivancea" SRL a atras atenția în special asupra faptului că privatizarea lacurilor a fost ca obiecte unice și indivizibile, șu au fost supuse privatizării lacurile, care au constat din structuri hidraulice, albia lacului (adică terenul de sub apă) și cursul superior.
La începutul anilor 2000, a fost efectuată reforma cadastrală, iar statul a decis că întregul lac era prea mult pentru proprietate privată și a împărțit iazurile în două componente: structura hidraulică (care a fost lăsată pentru lacurile privatizate în proprietate privată) și terenurile de sub apă, care au fost "transmise" în proprietatea statului sau în proprietatea autorităților locale (de ce și după ce criterii terenul a fost împărțit în două direcții - nimeni nu poate explica deocamdată).
"Și, în sfîrșit, finalul! În prezent, autoritățile au pregătit un proiect de lege care obligă participanții la privatizarea lacurilor să plătească deja pentru terenurile de sub apă! Desigur, terenul de sub apă este imposibil de dat în chirie din simplul motiv că peștele nu este porumb și peștele nu poate crește pe sau în pămînt în niciun fel, în legătură cu care fapt guvernul, în concluzia sa din 05.10.2022, a indicat autorilor proiectului de lege nr.320, deputaților Inna Coșeru și Larisa Volok, despre imposibilitatea închirierii terenurile fondului de apă", a subliniat Victor Marahovschi.
Potrivit acestuia, în același timp, Guvernul nu dorește în niciun fel să renunțe la darea în chirie și a decis să dezvolte o metodologie de închiriere (dacă nu terenul, atunci orice altceva).
"Mă întreb dacă următorul pas care va fi făcut, poate că vor inventa un mod suplimentar de închiriere a a terenurilor privatizate? Statul vrea să "colecteze" de două ori bani pentru lacurile care au fost cîndva privatizate! Are loc o Deprivatizare evidentă și încălcare a drepturilor de proprietate. În plus, în 2013-2015, statul a vîndut aproximativ 60 de lacuri, iar acum și acești proprietari vor fi obligați să plătească chiria terenului! E o schemă-înșelătorie interesantă la nivel de stat", a declarat directorul ”Piscicola Ivancea” SRL.
El a menționat că proprietarii lacurilor (care nu trebuie confundați cu chiriașii) au fost acuzați că, din cauza exploatării excesive, au permis colmatarea iazurilor și scăderea nivelului apei".
O mai mare prostie n-am auzit niciodată! În 2020, a existat o secetă mare, mulți iubitori de a face "bloging" alergau în jurul iazurilor de stat și filmau cum acestea se usucă. Deci, doar pentru a păstra nivelul apei în lacurile companiei "Piscicola Ivancea" SRL, a fost luată o decizie conștientă de a întrerupe tehnologia de creștere a puietului. Și, ca rezultat, apa a fost păstrată ... dar puiet practic nu am reușit să creștem. În același timp, nu am primit nici un ajutor din partea statului, am fost nevoiți să rezolvăm singuri problemele de producție", a subliniat Victor Marahovschi.
El a menționat, de asemenea, că autoritățile au decis să oblige toate întreprinderile piscicole să efectueze Regulamente de funcționare și descrieri tehnice ale iazurilor. Ca urmare, această instrucțiune a fost efectuată în principal numai de proprietarii lacurilor. Aproape toate lacurile care aparțin primăriilor nu dețin o astfel de documente. Prin urmare, potrivit directorului "Piscicola Ivancea", toate acuzațiile de mai sus nu sînt altceva decît o încercare lentă a autorităților de a-și justifica acțiunile în legătură cu taxele suplimentare.
"Aș dori să înțeleg de ce autoritățile au o astfel de repulsie (puțin spus) față de piscicultori? De ce agricultorii primesc și subvenții, și granturi, și diverse indemnizații, inclusiv privind impozitul (cota TVA este de numai 8%), dar la piscicultori, în cele mai grele vremuri, nici măcar nu se uită, iar acum vor să-i "sugrume"și cu impozitele (chirie suplimentară). Pe parcursul a 30 de ani statul a investit în susținerea sectorului agricol circa 10-15 miliarde de lei. Și care este rezultatul? Anul acesta, cînd a anunțat o licitație pentru achiziționarea cerealelor la un preț de 5,2 lei, cîți participanți a primit statul? ZERO! Deși se putea de cumpărat și cu 4-4, 5 lei în numerar. Pentru că niciunul dintre agricultori nu a dorit să arate venitul real din recoltă în acest an pentru a păstra oportunitatea de a primi subvenții anul viitor. Și așa mai departe după schema creată! Atunci, de ce unii sînt ajutați prin toate mijloacele posibile, în timp ce pe alții încearcă să-i înăbușe în toate modurile?!", se întreba Victor Marahovschi.
El a subliniat că piscicultorii sînt disperați, iar o astfel de atitudine din partea statului poate distruge pur și simplu o întreagă ramură. Deja acum în rîndul reprezentanților Asociației Piscicultorilor răsumă opiniile că: în acest caz, lasă statul să returneze banii pentru privatizarea tuturor lacurilor și să ramburseze toți banii cheltuiți pentru întreținerea și dezvoltarea structurilor hidraulice și a iazurilor în general.
Directorul "Piscicola Ivancea", de asemenea, a atras atenția asupra faptului că așa-numita problemă privind gestionarea fondului acvatic, care este exprimată de către membrii Parlamentului și guvernului, a fost studiată superficial de către aceștia și fără a atrage atenția cuvenită problemelor pisciculturii. Niciunul dintre ei nu știe nici măcar numărul exact de iazuri din țară: ei spun că sînt între 4.200 și peste 6.000 de corpuri de apă (toți aduc cifre total diferite).
În opinia sa, poate ar trebui de început nu cu noi taxe monetare, ci de abordat această problemă rațional și de creat un Registru unificat al tuturor iazurilor din Moldova; de indicat numărul exact de structuri hidraulice care sînt în proprietate privată, de stat sau deținute de autoritățile locale; de indicat care dintre iazuri sînt destinate pisciculturii, care pentru irigații și care sînt pentru pescuit sau agroturism (unele iazuri sînt fără apă de mai mulți ani); de analizat toate problemele privind întreținerea structurilor hidraulice și iazurilor în general; de analizat toate problemele privind curățarea albiei rîurilor incluse în sistemul fluvial al țării; de identificat toate structurile hidraulice construite ilegal (inclusiv lacurile) care încalcă sistemul fluvial al țării etc.
"Și deja după aceasta, de luat o decizie - de a impune taxe suplimentare sau, dimpotrivă, de a ajuta la dezvoltare. Dea ceea, înainte de a pune virgula în fraza "A dezvolta nu a distruge", trebuie de studiat problema foarte atent și de gîndit bine!..", a subliniat Victor Marahovschi.
La rîndul său, directorul executiv al Asociației Naționale a Piscicultorilor din Moldova, Gheorghe Gheorghiu, a menționat că directorul "Piscicola Ivancea" are dreptate și la fel i se creează impresia că cineva vrea să distrugă din tot dinadinsul industria piscicolă din Moldova și nu este clar de ce Parlamentul și Guvernul îi urmează.
El a subliniat că, dacă în Moldova nu va exista pește din iazuri, va începe importul său în masă de la diferiți vecini. În plus, va crește importul peștelui de ocean. Statul, neglijînd această ramură, va pierde aproximativ 10 mii de locuri de muncă. Este foarte posibil ca jumătate din lucrătorii din industrie să plece din Moldova, iar împreună cu familiile lor, această cifră ar putea ajunge la peste 10 mii de oameni.
Cu toate acestea, după cum a menționat directorul executiv al Asociației Naționale a Piscicultorilor din Moldova, cel mai groaznic lucru este că adoptarea modificărilor menționate la Legea cu privire la Codul Funciar, Legea privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura va duce la încălcarea articolului 1 din Protocolul numărul 1 al Convenției Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale.
"Nimeni nu va dori să investească în Moldova, pentru că, cum poți investi dacă regulile jocului, legile se schimbă așa cum vrea statul. Într-adevăr, cum înțelegem că în 2015 statul a vîndut iazurile, iar în 2022 va cere și plătarea chiriei? Lasă atunci statul să returneze banii pentru lacurile procurate și apoi să le dea în închirie. Există deja unii proprietari de lacuri înșelați (mai corect, dacă legea va fi adoptată, îi vom numi "foști proprietari") care vor să restituie statului lacurile dobîndite ", a spus Gheorghe Gheorghiu.
De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că următorul pas după această Deprivatizare va fi și Deprivatizarea terenurilor.
"Totuși, cred că în Parlamentul și Guvernul nostru se vor găsi minți înțelepte care nu vor permite votarea unui astfel de proiect brut, care poate duce la distrugerea completă a pisciculturii", a subliniat directorul executiv al Asociației Naționale a Piscicultorilor din Moldova.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1767
- Populația:
- 2612 locuitori
Ursoaia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Ursoaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Căușeni și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2612 oameni. Satul Ursoaia a fost menționat documentar în anul 1767.
Comentarii
(0)