31 mai 2022, 12:30 Realitatea moldovenească views 1842
Zeci de pescari au rămas fără plase, după ce au pescuit ilegal
31 mai 2022, 12:30 Realitatea moldovenească views 1842

Zeci de pescari au rămas fără plase, după ce au pescuit ilegal

Mai mulți pescari din raioanele CriuleniDubăsariOrheiȘoldănești și Florești au rămas fără undițe și cu amenzi usturătoare, informează Noi.md.

În urma raziilor efectuate de grupul operativ al Direcției control resurse cinegetice și piscicole din cadrul aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM), au fost întocmite 16 procese verbale contravenționale, cu aplicarea unor amenzi în sumă totală de 17.800 de lei.

De asemenea grupul operativ a ridicat în calitate de corp delict uneltele interzise pentru pescuit cum ar fi: o undiță electrică, 7 plase din fibre polimerice netorsionate și un jupuitor.

Urmare a intensificării acțiunilor de control în perioada de prohibiție pe rîul Răut, au fost întocmite 11 procese-verbale în temeiul art. 114 alin. (1), Cod Contravențional pe numele persoanelor care pescuiau cu undițele nu numai în lipsa permisului pentru pescuit ci și în perioadă interzisă.

Doi locuitori ai satului Molovataraionul Dubăsari, care intenționau să pescuiască cu o plasă în rîul Nistru, la fel au rămas fără scule și sancționați cu amenzi a cîte 600 lei.

Un caz relevant de braconaj prin utilizarea curentului electric a fost depistat la miezul nopții în data de 27 mai, în proximitatea satului Verejeni, raionul Florești, unde inspectorii de mediu au reținut în flagrant, identificat și documentat doi locuitori ai satului, care cu o undiță electrică au capturat ilicit din rîul Nistru un pește de specia crap și un avat, cauzînd prin acțiunile sale ilegale prejudicii resurselor biologice acvatice în sumă de - 5.450 lei. Pe cazul dat, ambele persoane au fost recunoscute vinovate de comiterea acțiunilor de braconaj piscicol prevăzute de art. 114 alin. (5), Cod Contravențional, fiind sancționați cu amenzi maximale a cîte 4.500 lei, fiind ridicate și uneltele care au servit la comiterea faptei.

Pentru captarea apei din rîul Nistru, în scop de irigare a terenului agricol amplasat în extravilanul satului Cot, raionul Șoldănești în lipsa autorizației de folosință specială, în baza art. 110 alin. (2) Cod Contravențional, a fost întocmit un proces-verbal contravențional, cu aplicarea unei amenzi în mărime de 1.200 lei.

A fost supus inspectării lacul de acumulare Dubăsari, din apele căruia au fost ridicate șase plase braconierești instalate ilegal de persoane neidentificate.

Toate uneltele de pescuit ridicate, conform prevederilor pct. 19 din Anexa nr. 1 a Legii nr. 149 din 08.06.2006 privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura au fost transportate și predate pentru păstrare la depozitul Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului, amintește, că recent a fost modificată legislația, astfel cuantumul despăgubirilor pentru un exemplar din fauna acvatică, indiferent de dimensiune și greutate, a fost majorat considerabil de la 500 de lei pînă la 15.000 lei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

pescari , privarea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1760
Populația:
697 locuitori

Slobozia-Hodorogea este un sat din cadrul comunei Bieşti, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Orhei și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 697 de oameni. Satul Slobozia-Hodorogea a fost menționat documentar în anul 1760.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.