|
Participanții la Marșul Victoriei de la Chișinău au purtat în piept panglica lui Ștefan cel Mare
Mișcarea Națională VOIEVOD împreună cu Mișcarea de Tineret ”Urmașii lui Ștefan” au relansat Panglica lui Ștefan cel Mare ca simbol al concilierii naționale, care reprezintă victoria moldovenilor în diferite perioade istorice, informează Noi.md.
Panglica a fost relansată astăzi, de 9 mai, cînd în țara noastră este marcată Ziua Victoriei (77 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial).
Potrivit lui Dumitru Roibu, președintele mișcării de tineret ”Urmașii lui Ștefan” panglica relansată astăzi include două simboluri și anume cel a lui Sfîntul Gheorghe și capul de bour.
”Panglica lui Ștefan cel Mare conține două simboluri istorice și centrale ale țării noastre precum, capul de bour care se regăsea în toate perioadele pe drapelul Moldovei și simbolul lui Sfîntul Gheorghe, care era drapelul de luptă a lui Ștefan cel Mare și simbolizează victoria binelui asupra răului. Această panglică a lui Ștefan cel mare ne amintește despre istoria glorioasă a țării noastre. Noi recomandă purtarea acestor panglici la piept la sărbătorile naționale, precum Ziua Independenței, 2 iulie – trecerea în lumea celor drepți a lui Ștefan cel Mare, Ziua Limbii Noastre, 9 mai – Ziua Victoriei. Această panglică este un simbol care ne unește pe noi moldovenii, pe toți care ținem la Moldova și la istoria ei glorioasă care are aproape 7 secole.
Participanții la marș au menționat că această panglică este o alternativă bună la panglica Sfîntului Gheorghe care a fost interzisă în țara noastră. Oamenii a subliniat importanța comemorării eroilor căzuți în timpul celui de-al doilea război mondial.
De menționat faptul că panglica a fost lansată pentru prima dată în luna iulie a anului 2016. Acum s-a propus relansarea acesteia pentru a consolida societatea și a crea o atmosferă pașnică, pe fundalul îngrijorării unor cetățeni cu privire la încercările autorităților actuale de a ataca unele simboluri, cum ar fi panglica Sf. Gheorghe și, în consecință, interzicerea purtării lor în spațiu public.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1436
- Populația:
- 1388 locuitori
Jevreni este un sat şi comună din raionul Criuleni. Jevreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Criuleni și la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1388 de oameni. Satul Jevreni a fost menționat documentar în anul 1436.
Comentarii
(0)