04 mai 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 3538
Ostalep, despre un articol din The Times:
Foto: noi.md
04 mai 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 3538

Ostalep, despre un articol din The Times: "Provoacă neîncredere și nemulțumire"

Autoritățile moldovenești ar trebui să fie foarte competente și atente atît la acțiuni, cît și la cuvinte, și atunci vor fi zădărnicite încercările de a influența situația și de a destabiliza țara, de care ar putea fi interesați mulți actori pe fundalul războiului din Ucraina vecină.

Această opinie a fost exprimată de directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, fostul ministru adjunct de Externe, Valerii Ostalep, comentînd un articol din ediția britanică The Times, în care, cu referire la surse ucrainene, se menționează faptul că Rusia a dezvoltat planuri clare de a invada Moldova, relatează Noi.md.

El a menționat că în perioada evenimentelor dramatice la care acum sîntem martori și participăm, cantitatea de isterie, știri de panică și falsuri este întotdeauna nu numai maximă, dar este pur și simplu incontrolabilă atît la nivel național, cît și internațional.

Valerii Ostalep a subliniat că articolul în sine și forma în care sînt descrise toate acestea provoacă doar neîncredere și nemulțumire, deoarece Ucraina este o țară vecină care are propriile contacte cu Moldova la nivel de stat, și între serviciile speciale și la nivel de informații există contacte 100%.

"Prin urmare, dacă colegii noștri ucraineni, să spunem, au cîteva informații importante, cred că le-ar aduce cu siguranță la cunoștința conducerii noastre la nivel politic și la nivelul serviciilor speciale. Adică, noi nu am fi aflat despre asta din "publicații influente", deoarece astfel de articole sînt foarte periculoase într-o astfel de formă, într-o astfel de perioadă, de a le prezenta oamenilor. Pentru că noi toți și peste tot trebuie să fim calmi și foarte atenți. Deoarece conflictele se bazează întotdeauna, printre altele, pe destabilizare. Ultimul lucru de care are nevoie Republica Moldova este destabilizarea, indiferent de la cine vine", a declarat directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de securitate, fostul viceministru de Externe.

El a atras atenția asupra faptului că, din păcate, oamenii se adresează uneori la medici după 20 de ani, iar apoi află că au un întreg "buchet" de probleme.

"Moldova se confruntă acum, din păcate, cu un "buchet" din toate problemele societății noastre din ultimii 30 de ani, pe care încă nu le-am rezolvat: înțelegere între noi, o cultură a comunicării pentru a vorbi între noi, problema transnistreană. Toate luate împreună, așa cum apare acum", a remarcat Valerii Ostalep.

În opinia sa, din păcate, teoretic, destabilizarea regiunii noastre poate fi în avantajul mai multor actori, pentru că acum au loc lupte, în care sînt implicați un număr mare de jucători.

"Nu este vorba doar de Ucraina și Rusia. Toată lumea înțelege acest lucru. Ultimii care beneficiază de acest lucru sîntem noi, cei care locuim aici: la Chișinău, la Tiraspol, la Comrat. Și este minunat că, în ciuda provocărilor care au avut loc la Tiraspol, nimeni nu a încercat nici măcar să dea vina pe Chișinău. Acest lucru este foarte important. Și ceea ce se întîmplă după aceea nu este foarte reușit, dar încercări de a destabiliza există, de departe, de la ziarul Times, al cărui jurnalist, cel mai probabil, ca de obicei confundă Moldova cu Maldive, în această formă este foarte contraproductiv să aducem astfel de informații la cunoștința poporului nostru", a declarat directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și probleme de Securitate, fost viceministru al Afacerilor Externe.

El crede că noi cu toții, începînd cu conducere, pînă la toți cetățenii, trebuie să fim foarte atenți acum nu numai la faptul că cineva încearcă să ne "hrănească", ci și la ceea ce considerăm un fel de imaginație.

"Pentru că aici este o încercare de a trezi panica și frica în noi, pentru ca noi să alergăm în masă, să începem să ne certăm unul cu celălalt. Cineva zilele acestea a scris despre o lovitură de stat. Ne-a mai rămas practic cîteva zile. Simți elementele și semnele unei lovituri de stat? Eu - nu. Dar acest lucru este scris acolo cu referire la serviciile de informații ucrainene. Trebuie să fim atenți, inclusiv pe cine putem da vina. Este foarte ușor. Într-un studio vor spune că Rusia a făcut-o, în altul - că SBU a organizat acest lucru și fiecare va avea propriile argumente. Dar este foarte important ca statul moldovean să fie foarte atent atît la acțiuni, cît și la cuvinte", a subliniat Valerii Ostalep.

În opinia sa, ceea ce s-a întîmplat în Transnistria a fost o surpriză pentru cetățenii care locuiesc acolo.

"Au existat puține informații. Toate incidentele au un fel de caracter operativ, de exemplu, a existat o explozie într-o clădire în care nu există nimeni. Nu există victime umane, ceea ce este bine. În opinia mea, a existat o încercare de a testa reacția Tiraspolului și a Chișinăului dacă pot fi învrăjbite unul împotriva celuilalt. Răspunsul este nu! Mai departe, oricine ar fi autorul acestor provocări, o persoană interesată, îi va fi foarte greu să destabilizeze de fapt această situație așa cum vrea el. Nu cred că aici vor veni extratereștri, Rusia sau Ucraina. Moldova este un stat independent și orice încercare de a ne ataca sub orice formă este o declarație de război. Și nu văd niciun motiv ca Ucraina, Rusia sau Occidentul să atace Moldova ca stat. De fapt, la noi nu se întîmplă nimic. Totul este foarte calm, dar la 1000 km distanță de noi există persoane care vor să dezechilibreze situația, iar acest lucru vorbește despre faptul că există interes, din păcate. Dar prognoza optimistă este că lor va fi foarte greu, chiar imposibil, să facă acest lucru dacă ne vom comporta cu atenție, competent, fără a da motive. Nu văd nicio problemă pentru securitatea noastră la această etapă", a declarat directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de securitate, fost viceministru al Afacerilor Externe.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1565
Populația:
1362 locuitori

Căţeleni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Căţeleni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 53 km de orașul Hîncești și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1362 de oameni. Satul Cățeleni a fost menționat documentar în anul 1565.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.