17 august 2011, 10:01 Realitatea moldovenească views 11063
17 august 2011, 10:01 Realitatea moldovenească views 11063

Steagul lui Ştefan cel Mare vine la Chişinău

Cu ocazia marcării aniversării a 20-a a proclamării independenţei Republicii Moldova, pentru prima dată la Chișinău va fi adus steagul lui Ştefan cel Mare. Relicva naţională de peste 500 de ani, a cărei preţ este estimat la aproximativ 7,5 milioane de euro, va fi expusă la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei. Potrivit organizatorilor evenimentului, steagul lui Ştefan cel Mare va fi transportat la Chișinău cu un avion special, organizat de către autorităţile române. Potrivit acestora, la hotarul Moldovei relicva va fi luată sub paza Chişinăului. Pentru a asigura condiţiile necesare de securitate, surse din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au confirmat că vor fi antrenaţi cei mai buni specialişti. „Fie că la etapa de sosire, fie că la etapa de transportare, fie că la etapa de depozitare şi asigurare, aceasta va fi în plin asigurată de către forţele de intervenţie operativă ale MAI, implicînd exclusiv subdiviziunea de elită a brigăzii de destinaţie specială „Fulger””, a spus şeful Direcţiei Prevenţie a MAI, Marin Maxian.

Potrivit Directorului general al Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, Eugen Sava, în prezent la muzeu se desfăşoară lucrări tehnice menite să asigure condiţii optime pentru păstrarea steagului lui Ştefan cel Mare. „În cadrul muzeului şi a sălii în care va fi expus steagul, pentru a crea condiţii de securizare, au fost instalate monitoare video, iar pentru determinarea temperaturii şi a umidităţii aerului – condiţii necesare pentru a întreţine o relicvă atît de preţioasă care are deja peste 500 de ani – au fost montate climatizoare. La momentul actual, am trecut practic toate etapele în pregătirea acestei expoziţii de nivel extraordinar”, a spus Sava. Steagul va fi expus pe parcursul perioadei 27 august-10 septembrie 2011.

 

 

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1984
Populația:
319 locuitori

Gornoe este un sat din cadrul comunei Micăuți, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Strășeni și la 26 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 319 oameni. Satul Gornoe a fost înființat în anul 1984.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.