07 aprilie 2013, 12:34 Realitatea moldovenească views 2793
07 aprilie 2013, 12:34 Realitatea moldovenească views 2793

5 din 6 judecători ai CC din R.Moldova sînt cetățeni români


Foto: newsmoldova.ru

După ce Parlamentul Republicii Moldova l-a ales în calitate de judecător al Curții Constituționale pe fostul deputat din partea Partidului Democrat, Aurel Băieșu, în componența corpului de judecători au ajuns 5 cetățeni ai României.

După votarea pentru candidatura lui Băieșu, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a spus că "ar fi fericit dacă unirea ( Republicii Moldova cu România) ar fi fost realizată de către Curtea Constituțională ...".

Președintele de onoare al Partidului Democrat, deputatul Dumitru Diacov, nu vede nimic alarmant în această situație. El a spus: "Problema cu cetățenia altui stat este serioasă pentru mine. În calitate de deputat eu cred că ministrul trebuie să aibă un pașaport și să servească această țară. Eu am pașaport moldovenesc, copiii mei au pașapoarte românești, soția are  cetățenie rusă, acestea sînt circumstanțele, nu ar trebui să condamnăm acești oameni. Toți cei care au dublă cetățenie, fie rusă sau română, trebuie să servească interesele țării". Însă Diacov nu a concretizat despre care țară este vorba.

În semn de protest față de alegerea lui Aurel Băieșu judecător al Curții Constituționale comuniștii au părăsit ședința parlamentului.

Legea cu privire la dubla cetățenie în Republica Moldova a fost adoptată în timpul guvernării PCRM. Dar după venirea la putere a AIE, lista funcțiilor publice, care puteau fi ocupate doar de persoane cu cetățenia Republicii Moldova, a fost anulată. Acum, o persoană cu dublă cetățenie poate ocupa cele mai înalte funcții în stat.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1623
Populația:
71 locuitori

Rogojeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei face parte și loc. stația de cale ferată Rogojeni. Satul Rogojeni se află la o distanță de 35 km de orașul Șoldănești și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 71 de oameni. Prima atestare documentară a satului Rogojeni datează din anul 1623.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.