11 aprilie 2022, 11:00 Realitatea moldovenească views 3718
Blogger, despre interzicerea panglicii Sfîntului Gheorghe:
Foto: nvkuznetsova.blogspot.com
11 aprilie 2022, 11:00 Realitatea moldovenească views 3718

Blogger, despre interzicerea panglicii Sfîntului Gheorghe: "Cînd ne este frică de puterea argumentului, folosim argumentul puterii"

Simbolurile „Z”, „V” sau panglica Sfîntului Gheorghe nu sînt periculoase decît dacă în spatele lor stă vreun sistem coerent de idei ce le susțin. Este opinia bloggerului Vitalie Sprînceană, potrivit căruia în loc ca acest subiect să fie discutat, „ne-am trezit cu o interdicție gata votată”, informează Noi.md.

„Ceea ce e indiscutabil și nedemocratic dincolo de oricare îndoială e modul în care a fost adoptată această normă: pentru a evita orice dezbatere și discuție publică, interdicția a fost mascată sub forma unui amendament, pentru lectura a doua, la niște modificări la Codul Contravențional.

Așa se face că, în loc de o discuție despre contextul social al militarismului, revanșismului, al justificării agresiunii militare și războiului, al naturalizării și normalizării omuciderii, a dezumanizării oamenilor din alte grupuri, ne-am trezit cu o interdicție gata votată și cu amendă contravențională pe post de argument.

Cum zicea un vechi proverb: atunci cînd ne e frică de puterea argumentului folosim argumentul forței”, scrie Sprînceană pe pagina sa de Facebook.

De menționat că, panglicile, semnele, literele sau combinațiile acestora, ce sînt folosite în calitate de elementele distinctive ale războiului din Ucraina, sînt interzise pe teritoriul Republicii Moldova. Despre acest lucru a anunțat deputatul PAS, Lilian Carp, la un briefing de presă, zilele trecute.

Astfel, Parlamentul a aprobat o modificare a legislației care interzice utilizarea literei Z, folosită în calitate de simbol al armatei ruse și a panglicii Sfîntului Gheorghe. Totodată, legislația interzice răspîndirea sau promovarea elementelor care se asociază cu crimele de război și crimele împotriva umanității.

Parlamentul a votat la data de 7 aprilie modificarea Codului contravențional, la care a fost adăugat și amendamentul lui Lilian Carp despre interzicerea panglicii „Sfîntul Gheorghe” și simbolurile rusești „V”, „Z”. Cu toate acestea, legea a fost votată în lectura a II-a, urmînd să se voteze și în lectura a III-a (cea finală).

Respectiv, legea încă nu a intrat în vigoare, iar în ziua de 9 mai simbolurile rusești „V”, „Z” și panglica „Sfîntul Gheorghe” încă nu vor fi interzise. Prin urmare, persoanele care vor decide să le poarte nu vor fi sancționate.

Această prevedere va intra în vigoare abia după ce va fi votată în parlament în lectura a III-a, va fi promulgată de Maia Sandu, și după ce „vor trece trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se arată în proiectul de lege votat în lectura a II-a.

 

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
424 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Albota de Jos, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Taraclia și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 424 de locuitori. Satul Hîrtop a fost întemeiat în anul 1921.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.