04 aprilie 2013, 15:45 Realitatea moldovenească views 9037
04 aprilie 2013, 15:45 Realitatea moldovenească views 9037

Jurnaliștii ruși: Ar putea Rusia să preia ideea propusă de deputatul român?

Propunerea deputatului român, Ovidiu Iane, potrivit căreia toți cetățenii moldoveni ar urma să devină automat cetățeni ai României, a devenit subiectul de discuție la una din emisiunile postului de radio Eho moscvî, relatează Unimedia.

Drept punct de pornire a discuției a servit articolul publicat de ziarul rus Nezavisimaia Gazeta, cu denumirea „Rușii din Republica Moldova vor fi făcuți români”.

Potrivit acestuia, „Bucureștiul preia inițiativa geopolitică de la Moscova”.

„Știm că România îi consideră pe moldoveni drept români. În primul rînd pentru că au aceeași limbă”, explică prezentatorul emisiunii de la Eho Moskvî, Matvei Ganapolski. „Ar putea, de exemplu, Federația Rusă, să preia ideea propusă de deputatul român și să ofere automat cetățenia rusească, tuturor celor care locuiesc în prezent pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice?” s-a întrebat cunoscutul jurnalist. Potrivit acestuia, peste 90 la sută din acești oameni vor accepta să li se ofere automat cetățenia rusă.

În urma votării desfășurate la sfîrșitul emisiunii, la întrebarea „Trebuie de oferit automat fiecărui doritor din spațiul CSI, pașapoartele rusești?”, prin chestionarea telefonică pozitiv au răspuns 27%, iar negativ 73%. Răspunsurile au fost confirmate și pe internet cu 14.8% de răspunsuri pozitive, și 83.6% de răspunsuri negative.

UNIMEDIA reamintește că deputatul român, Ovidiu Iane a elaborat un amendament la Constituția României care presupune ca toți cetățenii Republicii Moldova să devină automat și cetățeni ai României.

Potrivit deputatului, proiectului de lege va permite cetățenilor moldoveni să evite procesul lung de recuperare a cetățeniei române. De asemenea, Iane a declarat că colegii săi din parlament pregătesc pachetul de amendamente la Constituția României, pentru ca în toamna anului 2013 să fie organizat un referendum cu privire la o nouă versiune a legii fundamentale a țării.

Cuvinte cheie:

Rusia , Romania , deputat , politica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1547
Populația:
745 locuitori

Vîprova este un sat din cadrul comunei Puțintei, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Orhei și la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 745 de oameni. Satul Vîprova a fost menționat documentar în anul 1547.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.