|
Foto: novostipmr.com |
Țara trebuie să-și cunoască eroii
La cererea Guvernului din țara vecină, OSCE SMM (Misiunea de Monitorizare Specială) a fost dislocată în martie 2014 în Ucraina, notează Noi.md.
În acești opt ani de activitate a OSCE, contingentul detașat de Republica Moldova a fost unul dintre cele mai numereoase. Majoritatea celor detașați sunt foști militari cu o pregătire excelentă, care au reprezentat țara noastră cu demnitate în diferite zone belicoase de pe glob (Irak, Somalia, Mali, Africa Centrală, Kosovo ș.a.). Cu implicarea directă a unor concetățeni de-ai noștri, misiunea OSCE din Ucraina a fost evacuată cu succes din calea războiului.
Din misiunea OSCE din Ucraina fac parte la moment circa 45 de moldoveni. Contingentul nostru este apreciat pentru profesionalism atît de către superiori cît și de colegii din alte țări membre OSCE. Moldovenii au dat dovadă de devotament în cele mai complicate situații din regiunea Donbass. Mai mulți dintre ai au jucat un rol crucial în momentele sensibile ale conflictului din estul Ucrainei. Printre aceștia Olga Scripovscaia și Ion Doțenco, ambii foști militari cu rezultate excelente în cadrul Ministerului Apărării, dar care au reușit să se impună în anii 2015-2018, prin performanță aflați în poziții cheie în Donetsk. Concetățenii noștri pot fi considerați adevărați eroi, pentru că, în aceste vremuri deloc ușoare, au avut sarcini complexe și negocieri anevoiase în unele din cele mai fierbinți locații ale acestui conflict și anume în Donetsk și Haricov.
Despre Olga Scripovscaia se știe că este una din puținele femeie din Moldova implicată în misiunile de pacificare ONU. De mai bine de 25 de ani, pentru Olga Scripovscaia serviciul militar înseamnă dragostea față de patrie, caracter, disciplină, respect și forță sufletească. Iar Ion Doțenco este la moment ofițer de monitorizare a misiunii OSCE în Ucraina și fost comandant al Brigăzii „Moldova”. Ambilor le-au fost încredințate sarcini importante în procesul de evacuare a misiunii din Ukraina. De rînd cu cei din Donetsk, și alți detașați ai țării noastre în Mariupol, Kramatorsk, Luhansk, Bakhmut, Herson și Severodonetsk au reușit să ajungă în Republica Moldova facilitînd procesul de evacuare a convoiului OSCE.
Toată misiunea OSCE din Ucraina a fost evacuată cu succes. Acum, mașinile cu care au venit sînt depozitate la o parcare specială, amenajată pe traseul Chișinău-Strășeni, în preajma comunei Trușeni. Cînd se vor putea reîntoarce în Ucraina... nimeni nu știe. Partea bună este că toți membrii misiunii OSCE se află în siguranță, inclusiv datorită moldovenilor care fac parte din ea și și-au ajutat colegii în această perioadă dificilă.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1843
- Populația:
- 3354 locuitori
Baraboi este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Baraboi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Baraboi este situat la o distanță de 23 km de orașul Dondușeni şi la 210 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3354 de oameni. Satul Baraboi pentru prima data este atestat documentar la 3 ianuarie 1843.
Comentarii
(0)