|
Foto: agroexpert.md |
Decizia privind interzicerea exportului de porumb ar putea fi revizuită
Prim-ministra Natalia Gavrilița declară că decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind interzicerea exportului de porumb a fost luată în baza datelor oficiale, prezentate de producători, cu privire la stocurile de care dispun.
Totodată, aceasta a mai adăugat că la moment, au loc discuții cu agricultorii, pentru a găsi o soluție, și că nu exclude revederea hotărîrii CSE, dar cu o condiție, transmite Unimedia.
Prim-ministra a venit cu o reacție, după ce deputații BCS, dar și reprezentanți ai Platformei DA au criticat decizia CSE privind interzicerea exportului de porumb.
„Discutăm cu acești producători, noi ne-am condus de cantitățile declarate oficial. Iată că vedem consecințele, atunci cînd nu există date corecte, furnizate statului. Vom discuta și vom vedea care sînt soluțiile”, a menționat Natalia Gavrilița.
Șefa Guvernului a precizat că decizia CSE ar putea fi revizuită, dar cu o condiție: „Discutăm cu acești producători, vedem care este soluția, credem că trebuie să existe și anumite condiționalități, pentru evidența corectă a stocurilor, ca să nu ne ponemim în situația cînd datele oficiale ne arată una și ne trezim că realitatea este alta”.
Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Radu Mudreac susține că decizia CSE de a interzice exportul de porumb este una greșită și solicită anularea acesteia, cît timp în țară sînt cantintăți mari de porumb, iar agricultorii, lipsiți de surse financiare pe care le-ar fi putut obține în urma exportului acestuia, riscă să nu-și mai poată prelucra pîmînturile. Critici au venit și din partea fostului deputat al Platormei DA, Alexandr Slusari.
La începutul lunii martie, Asociația Forța Fermierilor și-a exprimat „dezacordul categoric” privind decizia Comisiei Situației Excepționale de a interzice exportul porumbului și a calificat-o drept „o lovitură economică în adresa agricultorilor”. Asociația a adresat o scrisoare deschisă către prim-ministra, Natalia Gavrilița, prin care cere anularea hotărîrii CSE.
Pe lîngă grîu și zahăr, de la 1 martie 2022 a fost interzis exportul din Republica Moldova a porumbului și derivatelor acestuia, cu excepția semințelor de porumb destinate însămînțării. Decizia a fost luată la data de 27 februarie, de Comisia pentru Situații Excepționale.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1633
- Populația:
- 1380 locuitori
Vîşcăuţi este un sat şi comună din raionul Orhei. Vîşcăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Orhei și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1380 de oameni. Satul Vîșcăuți a fost menționat documentar în anul 1633.
Comentarii
(0)