|
Foto: agroexpert.md |
Decizia privind interzicerea exportului de porumb ar putea fi revizuită
Prim-ministra Natalia Gavrilița declară că decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind interzicerea exportului de porumb a fost luată în baza datelor oficiale, prezentate de producători, cu privire la stocurile de care dispun.
Totodată, aceasta a mai adăugat că la moment, au loc discuții cu agricultorii, pentru a găsi o soluție, și că nu exclude revederea hotărîrii CSE, dar cu o condiție, transmite Unimedia.
Prim-ministra a venit cu o reacție, după ce deputații BCS, dar și reprezentanți ai Platformei DA au criticat decizia CSE privind interzicerea exportului de porumb.
„Discutăm cu acești producători, noi ne-am condus de cantitățile declarate oficial. Iată că vedem consecințele, atunci cînd nu există date corecte, furnizate statului. Vom discuta și vom vedea care sînt soluțiile”, a menționat Natalia Gavrilița.
Șefa Guvernului a precizat că decizia CSE ar putea fi revizuită, dar cu o condiție: „Discutăm cu acești producători, vedem care este soluția, credem că trebuie să existe și anumite condiționalități, pentru evidența corectă a stocurilor, ca să nu ne ponemim în situația cînd datele oficiale ne arată una și ne trezim că realitatea este alta”.
Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Radu Mudreac susține că decizia CSE de a interzice exportul de porumb este una greșită și solicită anularea acesteia, cît timp în țară sînt cantintăți mari de porumb, iar agricultorii, lipsiți de surse financiare pe care le-ar fi putut obține în urma exportului acestuia, riscă să nu-și mai poată prelucra pîmînturile. Critici au venit și din partea fostului deputat al Platormei DA, Alexandr Slusari.
La începutul lunii martie, Asociația Forța Fermierilor și-a exprimat „dezacordul categoric” privind decizia Comisiei Situației Excepționale de a interzice exportul porumbului și a calificat-o drept „o lovitură economică în adresa agricultorilor”. Asociația a adresat o scrisoare deschisă către prim-ministra, Natalia Gavrilița, prin care cere anularea hotărîrii CSE.
Pe lîngă grîu și zahăr, de la 1 martie 2022 a fost interzis exportul din Republica Moldova a porumbului și derivatelor acestuia, cu excepția semințelor de porumb destinate însămînțării. Decizia a fost luată la data de 27 februarie, de Comisia pentru Situații Excepționale.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1984
- Populația:
- 319 locuitori
Gornoe este un sat din cadrul comunei Micăuți, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Strășeni și la 26 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 319 oameni. Satul Gornoe a fost înființat în anul 1984.
Comentarii
(0)