Vîşcăuţi, raionul Orhei
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1633
- Populația:
- 1380 locuitori
Vîşcăuţi este un sat şi comună din raionul Orhei. Satul are o suprafaţă de circa 0.95 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.86 km. Vîşcăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Orhei și la 70 km de Chișinău. Satul Vîșcăuți a fost menționat documentar în anul 1633.
[în sus]Populația
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1380 de oameni, dintre care 49.64% - bărbaţi și 50.36% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.78% - moldoveni, 0.07% - ucraineni, 0.14% - ruşi.
În satul Vîşcăuţi au fost înregistrate 423 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.3 persoane.
[în sus]Istoria localitații
Satul Vîșcăuți a fost menționat documentar în anul 1633.
Legenda despre întemeierea satului spune, că trăia odată un cioban cu familia sa într-o cocioabă mică pe muchia unui deal pleşuv. El se numea Vîşcan și avea vre-o 10-15 oi. Ţinea mult la turma sa, căci oile îi hrăneau şi-i îmbrăcau pe toţi ai casei. Prin părţile celea mai locuiau şi alţi oameni, dar foarte răzleţit. O duceau greu, căci le lipseau cîmpurile mănoase şi apa. Într-o bună zi, luîndu-şi mai multe merinde cu sine, Vîşcan a plecat cu turma pentru mai multe zile. A ajuns departe şi spre marea lui mirare, a descoperit o întindere frumoasă pe malul unui rîu şerpuitor.
Întorcîndu-se acasă, ciobanul i-a îndemnat pe ai săi, dar şi pe oamenii ce locuiau răzleţit să meargă pe malul acelui rîu şi să prindă rădăcini acolo. Sosind cele cîteva familii la locul destinat au rămas uimiţi, căci au găsit tocmai ceea ce le lipsea. Şi-au durat mai întîi nişte bordeie, ca mai tîrziu să–şi construiască casele, care seamănau una cu alta. Cînd sosi momentul să-i dea denumire i s-a spus Vîşcăuţi de la numele Vîşcan , care a descoperit aceste locuri.
Satul Vîşcăuţi este unul dintre cele mai pitoreşti de prin părţile Orheiului. Este situat pe malul drept al Nistrului, înconjurat din trei părţi de păduri foşnitoare.
Biserica cu hramul „Sf.Arhangheli Mihail şi Gavriil" a fost construită în anul 1878 cu sprijinul boierului Sanadino. În perioada sovietică biserica şi-a întrerupt activitatea, iar în anul 1992, la cererea sătenilor, a fost reparată şi redeschisă. Biserica reprezintă un vechi monument de artă în stil moldovenesc.
[în sus]Personalități
Ion Raţă – interpret de muzică ușoară, formația „Catharsis”.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XX
- Populația:
- 22 locuitori
Vadul-Leca Nou este un sat din cadrul comunei Căzăneşti, raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 40 km de orașul Telenești şi la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 22 de oameni. Satul Vadul-Leca Nou a fost întemeiat la începutul secolului XX.
Comentarii
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.