27 ianuarie 2022, 12:00 Realitatea moldovenească views 3310
De ce Curtea Constituțională a susținut Convenția de la Istanbul?
27 ianuarie 2022, 12:00 Realitatea moldovenească views 3310

De ce Curtea Constituțională a susținut Convenția de la Istanbul?

Recent Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă reclamația deputaților din opoziție privind ratificarea Convenției de la Istanbul.

În octombrie, trecut votul majorității parlamentare a ridicat un val de discuții publice, dat fiind că în spatele acestui document multă lume vede o amenințare în adresa valorilor familiale tradiționale și promovarea ideologiei păguboase de gen. Decizia de a-l ratifica a provocat revolta majorității oamenilor, populația a respins categoric schimbările pe care Convenția de la Istanbul le aduce societății moldovenești.

În opinia experților, Curtea Constituțională din nou a emis un verdict, ce se înscrie pe agenda reformatorilor europeni fără a ține cont de interesele societății și ale statului. Subtilitățile și interpretările juridice ascund încercarea de a evita răspunsurile la întrebările concrete, care provoacă neliniștea populației. E de menționat, că un șir de țări europene au respins Convenția de la Istanbul, pe motiv că aceasta vine în contradicție cu principiile constituționale.

«Nu au ratat momentul»

Republica Moldova a făcut primul pas spre aderarea la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul) la începutul a. 2017 , devenind al 44-lea, stat care a semnat documentul. Însă un timp îndelungat autoritățile nu au decis ratificarea acordului internațional. Proiectul de lege s-a prăfuit în parlament cca doi ani – iar partidul ”Acțiune și solidaritate” a reanimat tema în cauză.

Anterior Partidul socialiștilor s-a pronunțat împotriva grabei în această chestiune delicată, pentru ca aprobarea finală a documentului să fie precedată de dezbateri publice largi și de discutarea tuturor momentelor contradictorii, care pot provoca scindarea societății moldovenești. În opinia PSRM, convenția este o amenințare pentru tradiția seculară a poporului nostru, bazată pe ortodoxie, morala socială și valorile familiale, educarea tinerei generații în spiritul moralei și respectului față de părinți.

PAS a proclamat aderarea la Convenția de la Istanbul drept unul dintre scopurile sale prioritare. Deputații majorității guvernante au votat operativ pentru ratificarea acordului internațional în primă lectură, apoi și în cea finală. Autoritățile cred că asta «va apropia Moldova de scopul dezrădăcinării violenței față de femei și a violenței domestice, va permite atingerea toleranței zero pentru acest fenomen ». Președinta Moldovei Maia Sandu a promulgat legea privind ratificarea Convenției de la Istanbul pe 20 octombrie,2021 – zile numărate după votarea ei în parlament.

PAS prezintă această decizie drept un moment istoric și un motiv de mîndrie a actualei puteri. Despre aceasta se spune în raportul de activitate a fracțiunii parlamentare PAS pe parcursul a 100 de zile, prezentat în luna noiembrie. În cadrul conferinței de presă deputata Doina Gherman a numit ratificarea Convenției de la Istanbul un mare succes și a mulțumit președintei, spicherului parlamentului și prim-ministrei «pentru curaj, determinare și solidaritate pe parcursul întregului proces, care nu a fost deloc ușor ».

Un șir de laude a urmat și din partea curatorilor occidentali, inclusiv a ambasadorului UE în Moldova Janis Mazeiks. Într-un interviu, el a mulțumit autoritățile care «nu au ratat momentul» să demonstreze «atașamentul față de valorile europene». «Acum este foarte importantă abordarea europeană clară. Dacă doriți ca țara să fie mai aproape de UE, asta presupune și atașament față de valorile europene, promovarea lor. Ne pare bine să vedem aprobarea Convenției de la Istanbul, care conține toate aceste valori europene, ceea ce demonstrează că voi nu doar le sprijiniți, dar le și acceptați », - a menționat ambasadorul.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
216 locuitori

Floreşti este un sat din cadrul comunei Cobusca Veche, raionul Anenii Noi. Localitatea Florești se află la distanța de 14 km de orașul Anenii-Noi și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 216 oameni. Prima atestare documentară a satului Florești datează din anul 1793.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.