|
Certificatul COVID-19 și scanarea acestuia ar putea deveni obligatorii în Moldova
Certificatul COVID-19 ar putea fi obligatoriu pentru a intra „în toate spațiile deschise, care nu sînt servicii” esențiale, iar agenții economici ar putea fi împuterniciți să îl scaneze pentru a verifica autenticitate acestuia.
Despre acest lucru a anunțat prim-ministra Natalia Gavrilița, care a precizat că urmează a fi instituie noi restricții pandemice în ședința de joi, 20 ianuarie, a Comisiei Național Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), notează Noi.md cu referire la agora.md.
„Principala restricție este solicitarea certificatului COVID-19, la intrarea în toate spațiile închise care nu sînt servicii esențiale, prin servicii esențiale avem în vedere unitățile, magazinele de alimentație, farmaciile stațiile PECO, și acum discutăm acele servicii esențiale care pot fi accesate fără certificat COVID-19, am discutat cu asociațiile oamenilor de afaceri despre posibilitatea scanării certificatului COVID-19, am arătat toate formele online pentru a asigura respectarea măsurilor de protecție, am avut o înțelegere foarte bună din partea oamenilor de afaceri pentru care le mulțumesc”, a declarat Gavrilița.
Prim-ministra a afirmat că a discutat cu oamenii de afaceri și a prezentat modalitățile de accesare a mecanismelor de compensare care au fost adoptate de Guvern în 2021.
„Aici mă refer la compensarea șomajului tehnic, reducerea activității de muncă, compensarea pentru două zile libere pentru vaccinare și compensarea pentru părinții care sunt nevoiți să rămînă acasă ca să aibă grijă de copii cînd e suspendat procesul educațional sau se trece la învățămîntul online”, a adăugat șefa executivului.
Premierul a precizat că mîine dimineață se va întruni în ședință Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) care va stabili noile restricții necesare pentru a gestiona situația pandemică. Totodată, Gavrilița a anunțat că a dat o dispoziție care prevede ca pînă la 70% din lucrătorii autorităților publice să lucreze de acasă.
„Trebuie să ne mobilizăm și în special pentru a ne asigura că sistemul medical este în stare să facă față acestui val”, a menționat Gavrilița.
Anterior, în debutul ședinței de Guvern, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că restricțiile bazate pe gradele de alertă, aprobate la sfîrșitul lunii septembrie 2021, nu mai sunt suficiente în condițiile unui nou val al pandemiei de COVID-19. Astfel, este luată în calcul, inclusiv posibilitatea trecerii întregului proces de studii în regim online.
Reamintim că vaccinarea anti-COVID-19 în Republica Moldova este una benevolă, potrivit ultimelor informații cetățenii nu se grăbesc să se imunizeze din diferite motive, printre care frica de vaccin. De menționat că unele studii denotă că cu cît rata de vaccinare este mai mare, cu atît sînt mai multe cazuri de infecție, ceea ce rezultă din analiza datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind incidența noului tip de coronavirus în țările europene. Mai multe detalii aici.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1891
- Populația:
- 735 locuitori
Chioselia Rusă este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Comuna Chioselia Rusă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de municipiul Comrat și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 735 de locuitori. Satul Chioselia Rusă a fost menționat documentar în anul 1891.
Comentarii
(0)