20 january 2022, 10:30 Moldovan reality views 2618
Certificatul COVID-19 și scanarea acestuia ar putea deveni obligatorii în Moldova
20 january 2022, 10:30 Moldovan reality views 2618

Certificatul COVID-19 și scanarea acestuia ar putea deveni obligatorii în Moldova

Certificatul COVID-19 ar putea fi obligatoriu pentru a intra „în toate spațiile deschise, care nu sînt servicii” esențiale, iar agenții economici ar putea fi împuterniciți să îl scaneze pentru a verifica autenticitate acestuia.

Despre acest lucru a anunțat prim-ministra Natalia Gavrilița, care a precizat că urmează a fi instituie noi restricții pandemice în ședința de joi, 20 ianuarie, a Comisiei Național Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), notează Noi.md cu referire la agora.md.

„Principala restricție este solicitarea certificatului COVID-19, la intrarea în toate spațiile închise care nu sînt servicii esențiale, prin servicii esențiale avem în vedere unitățile, magazinele de alimentație, farmaciile stațiile PECO, și acum discutăm acele servicii esențiale care pot fi accesate fără certificat COVID-19, am discutat cu asociațiile oamenilor de afaceri despre posibilitatea scanării certificatului COVID-19, am arătat toate formele online pentru a asigura respectarea măsurilor de protecție, am avut o înțelegere foarte bună din partea oamenilor de afaceri pentru care le mulțumesc”, a declarat Gavrilița.

Prim-ministra a afirmat că a discutat cu oamenii de afaceri și a prezentat modalitățile de accesare a mecanismelor de compensare care au fost adoptate de Guvern în 2021.

„Aici mă refer la compensarea șomajului tehnic, reducerea activității de muncă, compensarea pentru două zile libere pentru vaccinare și compensarea pentru părinții care sunt nevoiți să rămînă acasă ca să aibă grijă de copii cînd e suspendat procesul educațional sau se trece la învățămîntul online”, a adăugat șefa executivului.

Premierul a precizat că mîine dimineață se va întruni în ședință Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) care va stabili noile restricții necesare pentru a gestiona situația pandemică. Totodată, Gavrilița a anunțat că a dat o dispoziție care prevede ca pînă la 70% din lucrătorii autorităților publice să lucreze de acasă.

„Trebuie să ne mobilizăm și în special pentru a ne asigura că sistemul medical este în stare să facă față acestui val”, a menționat Gavrilița.

Anterior, în debutul ședinței de Guvern, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că restricțiile bazate pe gradele de alertă, aprobate la sfîrșitul lunii septembrie 2021, nu mai sunt suficiente în condițiile unui nou val al pandemiei de COVID-19. Astfel, este luată în calcul, inclusiv posibilitatea trecerii întregului proces de studii în regim online.

Reamintim că vaccinarea anti-COVID-19 în Republica Moldova este una benevolă, potrivit ultimelor informații cetățenii nu se grăbesc să se imunizeze din diferite motive, printre care frica de vaccin. De menționat că unele studii denotă că cu cît rata de vaccinare este mai mare, cu atît sînt mai multe cazuri de infecție, ceea ce rezultă din analiza datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind incidența noului tip de coronavirus în țările europene. Mai multe detalii aici.

Source: noi.md

Keywords:

Moldova , restrictie , vaccin

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
672 locuitori

Slobozia-Rașcov este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Camenca și la 130 km de Chișinău. Populaţia satului Slobozia-Rașcov alcătuia 672 de oameni în anul 2012. Satul Slobozia-Rașcov a fost înființat în secolul XVIII.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.