19 ianuarie 2022, 16:00 Realitatea moldovenească views 2318
Mai multe universități din capitală au anunțat că vor desfășura cursurile doar online
19 ianuarie 2022, 16:00 Realitatea moldovenească views 2318

Mai multe universități din capitală au anunțat că vor desfășura cursurile doar online

După ce în municipiul Chișinău a fost constatat cod roșu de alertă epidemiologică, mai multe instituții de învățământ superior au anunțat că vor desfășura cursurile pentru studenți doar în regim online. Astfel de anunțuri au făcut Universitatea de Stat din Moldova (USM), Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) și Universitatea Pedagogică „Ion Creangă".

Pe site-ul ASEM a fost publicat următorul anunț:

În legătură cu evoluția epidemiologică negativă din ultimul timp la nivel național și în baza Ordinului Nr. 05-A din 17 ianuarie 2022, emis de către Rectorul ASEM, Grigore BELOSTECINIC, dr. hab., prof.univ., academician, se aprobă următoarele acțiuni ce țin de organizarea procesului de studii în ASEM, începând cu 17 ianuarie 2022 până la 15 martie 2022:

– Organizarea integrală a procesului de studii la ciclul I, Licenţă, învăţământ cu frecvenţă şi învăţământ cu frecvenţă redusă, în regim online, cu excepţia orelor practice care implică utilizarea de echipamente tehnice/laboratoare;

– Organizarea procesului de studii la ciclul II, Masterat în formă mixtă: online şi faţă în faţă, cu prezenţa fizică a studenţilor, în dependenţă de specificul cursului.

Se îndeamnă cadrele ştiinţifico-didactice ale ASEM, personalul auxiliar şi de conducere, studenţii ASEM să se vaccineze cât mai curând posibil în vederea reducerii numărului celor eventual infectaţi şi asigurării unui mediu mai sigur de activitate din perspectiva revenirii la organizarea procesului de studii în condiţii obişnuite.

O decizie similară a fost publicată și pe site-ul USM:

Începând cu 18 ianuarie, procesul educațional în cadrul Universității de Stat din Moldova (USM) se va desfășura în regim online, ca urmare a stabilirii pragului epidemiologic de alertă roșu în mun. Chișinău.

Astfel prin ordinul rectorului Igor ȘAROV au fost stabilite modalitățile de desfășurare a procesului educațional în cadrul USM, reieșind din prevederile Hotărârii nr. 63 a CNESP din 17.01.2022 și a circularei Ministerului Educației și Cercetării nr.4895 din 11.10.2021.

Conform Ordinului, începând cu data de 18.01.2022, activitatea didactică a studenților din ultimul an de studii superioare de licență, pentru diverse forme de învățământ ( cu frecvență și cu frecvență redusă) și sesiunea ordinară a studenților din anii I, II (III), programe de licență și a masteranzilor, precum și susținerea tezelor de master, pentru perioada 18.01.2022 – 22.01.2022 va fi realizată în regim online.

De asemenea, începând cu data de 24.01.2022, semestrul, II de primăvară, pentru studenții anilor I-II ( III), programe de licență și a studenților anului I, programe de master, va demara în regim online, ajustând în acest scop orarul procesului de studii. Și instructajele pentru stagiile de practică se vor realiza online.

La fel, întrunirile științifice, conferințele, sau alte evenimente programate pentru perioada imediat următoare, vor fi realizate online pe perioada incidenței codului roșu de alertă epidemiologică, iar evenimentele sportive și activitatea Palatului sporturilor, se vor realiza conform prevederilor Hotărârii nr. 62 CNESP.

Decanatele facultăților vor monitoriza și raporta zilnic situaţia epidemiologică din cadrul USM.

Și studenții Universității Pedagogice „Ion Creangă" vor învăța de la distanță, cel puțin până pe 31 ianuarie. Totuși, se permite desfășurarea evaluărilor finale în format clasic la programele de studiu „Dans popular și clasic", „Dans sportiv și modern".

Amintim că municipiul Chișinău a fost plasat în zona roșie din cauza incidenței de infectări cu COVID-19. Decizia a fost publicată pe 17 ianuarie de Agenția Națională pentru Sănătătate Publică (ANSP). Tot în zona roșie a fost plasat și raionul Ialoveni. Restul teritoriilor administrative din țară sunt în zona portocalie sau galbenă. Totodată, în Republica Moldova a fost prelungită starea de urgență în sănătate publică până pe 15 martie 2022.

Sursa: newsmaker.md

Cuvinte cheie:

universitatea , studii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1922
Populația:
295 locuitori

Constantinovca este un sat din cadrul comunei Valea Adîncă din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Camenca și la 90 km de Chișinău. Populaţia satului Constantinovca alcătuia 295 de oameni în anul 2004. Satul Constantinovca a fost înființat în anul 1922.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.