28 decembrie 2021, 10:30 Realitatea moldovenească views 2683
Vor fi reexaminate două tipuri de pensii, de la 1 ianuarie 2022
28 decembrie 2021, 10:30 Realitatea moldovenească views 2683

Vor fi reexaminate două tipuri de pensii, de la 1 ianuarie 2022

De la 1 ianuarie 2022, Casa Națională de Asigurări Sociale va reexamina pensiile pentru limită de vîrstă pentru persoanele care și-au stabilit dreptul la această alocație după 1 ianuarie 1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după ieşirea la pensie de la 5 la 7 ani.

Totodată, de la 1 ianuarie anul viitor vor fi reexamnate pensiile de dizabilitate stabilite pînă la 1 ianuarie 1999, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare după realizarea dreptului la pensie de dizabilitate, de la 2 ani, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, noile drepturi la pensie se acordă începînd cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la organul de asigurări sociale. Majorarea pensiei după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea venitului asigurat.

Cererea de reexaminare a pensiei pentru limită de vîrstă, precum și cererea de reexaminare a pensiei de dizabilitate se depun în formă electronică, prin intermediul paginii web oficiale a Casei Naţionale de Asigurări Sociale www.cnas.gov.md sau la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la domiciliul beneficiarului.

Beneficiarii de pensii sînt îndemnați să depună cererea de reexaminare a alocației online, accesînd bannerul „e-Cerere Reexaminare pensie" sau să-și programeze online vizita la Casa Teritorială de Asigurări Sociale, conform domiciliului, prin intermediul serviciului „Programare online la CTAS" de pe site-ul CNAS www.cnas.gov.md.

Examinarea dosarului va avea loc în decurs de 60 de zile de la data depunerii cererii, în cazul în care au fost anexate toate actele necesare.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

pensie , majorare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
1224 locuitori

Vulcăneşti este un sat din cadrul comunei Cioreşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Nisporeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1224 de locuitori. Satul Vulcănești a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.