12 august 2011, 11:57 Realitatea moldovenească views 4248
12 august 2011, 11:57 Realitatea moldovenească views 4248

Ministrul educaţiei – Elevii moldoveni vor studia din septembrie curent Istoria spaţiului românesc

În şcolile din Moldova va reveni cursul de Istorie a românilor, deşi ministrul educaţiei Mihail Şleahtiţchi a declarat că actualele manuale de istorie, spre exemplu, „Istoria românilor”, vor fi utilizate facultativ şi sînt recomandate în calitate de material didactic suplimentar.

Ministrul în esenţă a nivelat declaraţiile sale anterioare, spunînd că predarea istoriei în instituţiile preuniversitare va avea trei direcţii – Istoria universală (50 la sută din orele didactice), Istoria spaţiului românesc (45 procente) şi Istoria regională sau locală (5 la sută).

Funcţionarul a precizat că din noţiunea de Istorie a spaţiului românesc va face parte „Istoria românilor din stînga Nistrului şi Istoria Republicii Moldova”.

Anterior Şleahtiţchi, abordînd această chestiune în faţa presei, nu pronunţa termenul „Istoria spaţiului românesc”, spunînd în locul lui „Istoria naţională”.

Termenul „spaţiul românesc” a fost introdus în uz la începutul secolului XX. El este utilizat de ideologii radicali ai ştiinţei istorice româneşti şi marchează teritoriul României în plan geografic în limita hotarelor din anii 1918-1939, precum şi teritoriile periferice, care fac parte din componenţa altor state, şi sînt populate de popoare înrudite cu românii.

 

Sursa: newsmoldova.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
2498 locuitori

Chiriet-Lunga este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Chiriet-Lunga este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de municipiul Comrat și la 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 2498 de oameni. Satul Chiriet-Lunga a fost menționat documentar în anul 1806.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.