28 februarie 2013, 09:25 Realitatea moldovenească views 20904
28 februarie 2013, 09:25 Realitatea moldovenească views 20904

Iușcenko: Republica Moldova și alte țări în planurile Rusiei

În planurile conducerii ruse întră menținerea controlului asupra Ucrainei, Belarusi, Moldovei, precum și tuturor celorlalte foste republici ale URSS.

Acest lucru a fost afirmat de către fostul președinte al UcraineiViktor Iușcenko, citat de "Novîi Reghion".

"Rusia se conduce de un obiectiv de politică externă, unde se regăsește nu doar Ucraina, nu doar Belarusi, nu numai Moldova, ci tot ce poate fi atribuit trecutului, Uniunii Sovietice. De aceea, majoritatea problemelor bilaterale se examinează prin prisma modului în care un proiect sau altul este capabil să se apropie de  adunarea zonelor de influență. De aici atitudinea zeloasă, inclusiv față de inițiativele europene. Cred că pentru o lungă perioadă de timp problema ucraineană va ocupa primul loc  în politica externă a Rusiei. Nu al doilea, nu al treilea, ci primul. Greu de imaginat o Uniune vamală calitativă fără Ucraina, dacă vrem să fim serioși. Spațiul eurasiatic, în sensul în care acesta este modelat azi de partea rusă va fi incomplet fără Ucraina", - a spus el într-un interviu pentru publicația "Главком".

"Problema Rusiei este că politica promovată inclusiv de Putin este o politică cu care este dificil să-ți faci prieteni. În secolul XXI, nu se poate trăi cu obiectivele și manierele politice ale Rusiei. Aceasta este o problemă serioasă pentru toată Europa ", - a spus Iușcenko.

"Atîta timp cît Rusia va promova politica imperială, iar primordial va fi  conflictul dintre federația declarativă și autocrația ca sistem, atîta timp cît va domina cursul de returnare a zonelor de influență care au existat înainte de 1991, cu Rusia ar trebui să fim foarte precauți" - a avertizat fostul președinte.

Cuvinte cheie:

politica , Rusia , Moldova , Ucraina

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2039 locuitori

Rădenii Vechi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Rădenii Vechi este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2039 de oameni. Satul Rădenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.