02 octombrie 2021, 13:00 Realitatea moldovenească views 2754
Suhih: Cerem autorităților să elimine restricțiile privind capacitatea de umplere a sălilor
02 octombrie 2021, 13:00 Realitatea moldovenească views 2754

Suhih: Cerem autorităților să elimine restricțiile privind capacitatea de umplere a sălilor

Noile restricții epidemiologice introduse în Republica Moldova începînd cu 1 octombrie din cauza creșterii numărului de infecții de COVID-19 au lovit puternic activitățile culturale. Atît cetățenii, cît și organizatorii de evenimente sînt confuzi.

Una dintre persoanele afectate, organizatorul Artur Suhih, a relatat pentru Noi.md ce măsuri este dispus să întreprindă pentru ca oamenii să poată meargă din nou la concerte.

„Am fost nevoiți să anulăm toate manifestările, deoarece activitatea noastră nu ne permite să ne schimbăm deciziile în funcție de cît de des se modifică restricțiile anti-COVID. Nu dorim să încălcăm drepturile și să forțăm oamenii care au cumpărat deja bilete înaintea intrării în vigoare a noilor restricții să se vaccineze. Sîntem nevoiți să amînăm permanent concertele, deoarece, conform legislației moldovenești, organizatorii sînt responsabili de toate.
Aș sugera să adoptăm experiența vecinilor noștri. În România, de exemplu, înainte de a cumpăra un bilet, trebuie să accesezi site-ul și să te documentezi cu regulile evenimentului și numai după ce faci clic pe butonul „de acord”, doar atunci vei avea acces pentru a cumpăra un bilet. În Moldova, însă, nu avem voie să facem așa, deoarece nu există o bază legislativă: în fiecare lună se declară restricții noi, dar nu se adoptă nicio lege, astfel încît să nu ascultăm declarațiile ministrului sănătății, ci să vedem în față o lege clar formulată și știm cum să procedăm pe viitor.

Nu putem lucra cu artiști în condiții de incertitudine, atunci cînd trebuie să anunțăm anularea unui concert, și ni se cere să prezentăm drept dovadă o lege care nu există. Pe lîngă artiști, suferă și publicul, care nu înțelege de ce cumpără un bilet cu 300 de lei, dar i se spune să plătească suplimentar, să zicem, încă 300 de lei pentru un test PCR. În astfel de condiții, întreaga activitate concertistică se va bloca.

De asemenea, nu putem garanta că cetățenii vaccinați nu prezintă un pericol epidemiologic pentru societate: din cîte știu, aceștia sînt, de asemenea, expuși riscului să se îmbolnăvească. Noi, la rîndul nostru, sîntem gata să luăm măsuri, așa că ne-am propus data trecută și insistăm asupra acestui lucru acum - ca absolut toți vizitatorii evenimentului, inclusiv organizatorii, să facă teste expres. Atunci vom putea atinge capacitatea maximă a sălii și vom susține concertul într-un mod normal, fără a pune pe cineva în pericol și fără a forța publicul să se vaccineze sau a impune cheltuieli suplimentare.

Sîntem gata să acoperim toate cheltuielile, să ne înțelegem cu medicii și să cumpărăm teste calificate. Nu pretind că ideea mea să devină lege, dar sîntem dispuși să ne asumăm întreaga responsabilitate și cerem autorităților să ne audă și să înlăture restricțiile privind capacitatea de umplere a sălii”.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

concert , organizatie , coronavirus

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1715
Populația:
225 locuitori

Rîngaci este un sat din cadrul comunei Cepeleuţi, raionul Edineţ. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Edineț și la 234 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 225 de oameni. Satul Rîngaci a fost menționat documentar în anul 1715.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.