28 septembrie 2021, 16:15 Realitatea moldovenească views 2131
Veteranii vor să se studieze în școli evenimentele de pe Nistru din 90
28 septembrie 2021, 16:15 Realitatea moldovenească views 2131

Veteranii vor să se studieze în școli evenimentele de pe Nistru din 90

Reprezentanţii asociaţiei obşteşti "Forţa Veteranilor de război" solicită Parlamentului şi Guvernului introducerea în curricula şcolară a unei discipline, care să explice evenimentele de pe Nistru din anii 1991-1992, transmite Noi.md cu referire la infotag.md.

Potrivit agenţiei Infotag, la o conferinţă de presă, luni, activistul Andrei Eremia a spus că "participanţii la ostilităţile de pe Nistru au cea mai directă tangenţă cu formarea statului Republica Moldova, apărîndu-l cu armele în mînă".

"În acelaşi timp, sîntem apolitici şi nu vrem să ne implicăm în niciun joc politic. sîntem pentru Parlamentul ales legal şi pentru Guvernul numit de acesta. Vrem să ne rezolve problemele, în primul rînd cele sociale. Destul! Timp de 30 de ani nu am fost auziţi de niciun Guvern, ci am fost tîrîţi în colţurile partidelor şi folosiţi. Şi doar după ce ne-am unit acum un an în cadrul unei noi organizaţii, am demonstrat că putem rezolva problemele. Plăţile către veterani au ajuns la 500 de lei pe lună", a spus veteranul-activist.

Printre alte cerinţe ale veteranilor se regăsesc – tratament la sanatoriu gratuit o dată pe an (acum la fiecare 3 ani), pensionare la vîrsta de 55 de ani, proteze gratuite.

Totodată, vă reamintim că informații exhaustive referitoare la Istoria Moldovei în secolul al XX-lea; Moldova în anii Primului Război Mondial; Republica Democratică Moldovenească; Evoluția politică a Basarabiei în perioada dintre cele două războaie mondiale; Moldovenii din stînga Nistrului; Moldova în anii 1941-1944; Constituirea și evoluția politică a R.S.S.M. în anii 1940-1991; Știința și cultura în Republica Moldova pot fi găsite la compartimentul ISTORIA a proiectului moldovenii.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Nistru , război , scoala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1517
Populația:
2729 locuitori

Cosăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cosăuţi și Iorjniţa. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Soroca și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2729 de oameni. Satul Cosăuți a fost menționat documentar în anul 1517.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.