09 august 2011, 15:05 Realitatea moldovenească views 4977
09 august 2011, 15:05 Realitatea moldovenească views 4977

În Moldova au fost recoltate circa 1,1 milioane tone de culturi cerealiere şi leguminoase

În Moldova în acest an au fost colectate pest 1 milion 094 mii tone de culturi cerealiere şi leguminoase. Despre acest lucru a anunţat Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, în contextul participării sale la sărbătoare „Ultimul snop” din satul Mihailenii Vechi, cu prilejul încheierii campaniei de recoltare în raionul Rîşcani. Şeful Ministerului Agriculturii a subliniat că anul acesta randamentul total, randamentul mediu la un ha precum şi calitatea grîului obţinut sînt mai înalte comparativ cu anul precedent. Randamentul mediu a constituit 2,7 tone de pe un ha. Vasile Bumacov a accentuat că îl bucură în mod special calitatea grîului, dat fiind că mai bine de jumătate din cantitatea totală recoltată de 800 de mii tone de grîu este calificată drept grîu alimentar, conţinînd un mare procent de gluten, ceea ce are o mare importanţă la coacerea pînii. Ministrul Agriculturii a subliniat că în aceste condiţii securitatea alimentară a ţării va fi asigurată.

Vasile Bumacov a mai specificat că sporirea volumului recoltei din acest an este determinată, inclusiv şi e modernizare a parcului de tehnică agricolă, de utilizare a unor combine şi tractoare moderne, la utilizarea cărora pierderile de grîu sînt minime, în timp ce în cazul combinelor vechi, de producţie sovietică, volumul pierderilor atinge 10-15%. Trebuie menţionat că recolta de grîu în 2010 în Moldova a constituit 748 mii tone, însă doar 240 mii tone au fost calificate drept grîu alimentar, restul fiind trecut la categoria grîu furajer. Necesităţile anuale de grîu alimentar ale Moldovei se estimează la 340 de mii tone. Pentru a soluţiona problema asigurării securităţii alimentare a ţării, în februarie curent Guvernul RM a impus interdicţia exportului de grîu, interdicţie ridicată în mai curent, la insistenţa Fondului Monetar Internaţional.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
433 locuitori

Slobozia-Măgura este un sat din cadrul comunei Bursuceni, raionul Sîngerei. Localitatea este situată la o distanţă de 41 km de oraşul Sîngerei şi la 109 km de oraşul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 433 de oameni. Satul Slobozia-Măgura a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.