27 iunie 2021, 13:30 Realitatea moldovenească views 2830
Tineri moldoveni, la festivalul
27 iunie 2021, 13:30 Realitatea moldovenească views 2830

Tineri moldoveni, la festivalul "Pînze Purpurii" de la Sankt Petersburg

În noaptea de 26 iunie, la Sankt Petersburg a avut loc sărbătoarea "Pînze Purpurii". În acest an, la spectacol au participat aproximativ 40 de mii de absolvenți, iar posibilitatea de a vedea evenimentul grandios au avut-o și colegii lor din Belarus, Moldova, Kîrgîzstan și Tadjikistan.

Tinerii se află în Sankt Petersburg la forumul „Copiii Comunității".

Pentru absolvenți a fost organizat un concert și un spectacol de teatru în zona rîului Neva, în care au fost reproduse evenimente istorice importante: aniversarea a 800 de ani de la nașterea lui Alexander Nevsky, a 60-a aniversare a primului zbor în spațiu și a 30-a aniversare a drapelului rus.

În mod tradițional, punctul culminant al sărbătorii a fost apariția pe Neva a celebrei brigantine cu pînze purpurii și focurile de artificii.

Sărbătoarea absolvenților "Pînze Purpurii" a fost organizată pentru prima dată pentru școlarii din Leningrad în 1968. În era post-sovietică, tradiția a fost reluată în 2005. Grandiosul proiect multimedia a fost inclus în repetate rînduri pe listele celor mai frumoase spectacole din Europa.

Mai devreme, participanții la Forumul „Copiii Comunității" au vizitat curtea palatului „Peterhof" și cetatea Kronstadt. Au vorbit despre bogăția culturală a țărilor lor și au înaintat propuneri care vor contribui la conservarea acestui patrimoniu în cadrul „modelului ONU - Conferința generală a UNESCO: CSI și Alianța globală pentru diversitatea culturală".

Forumul Internațional Cultural și Educațional „Copiii Comunității", organizat la inițiativa Jogorku Kenesh din Republica Kirghiză, se desfășoară la Sankt Petersburg pentru prima dată. Evenimentul a fost organizat de Adunarea Interparlamentară CSI cu sprijinul Fondului Interstatal CSI pentru Cooperare Umanitară și al administrației orașului.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

elevi , bal de absolvire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
38 locuitori

Măgura este un sat din cadrul comunei Pietrosu, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Fălești și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 38 de oameni. Satul Măgura a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.