18 iunie 2021, 14:00 Realitatea moldovenească views 2279
Academia de Știinte dispune de un utilaj, care nu s-a utilizat niciodata timp de 10 ani
18 iunie 2021, 14:00 Realitatea moldovenească views 2279

Academia de Știinte dispune de un utilaj, care nu s-a utilizat niciodata timp de 10 ani

În posesia Academiei de Științe se află un utilaj cu raze gamma, în valoare de 11,3 milioane de lei care nu a fost utilizat niciodată din 2012, au constatat inspectorii Curții de Conturi.

Utilajul urma să fie utilizat pentru cercetarea substanțelor radioactive iar, potrivit raportului instituției, acest lucru nu a fost posibil pentru că Guvernul nu a construit un Centru de Tehnologii Ionizante, așa cum ar fi preconizat.

Potrivit Academiei de Științe, în 2005, Guvernul Republicii Moldova, în colaborare cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică au convenit asupra fondării Centrului de Tehnologii Ionizante, cu scopul implementării tehnologiilor noi, în baza unui grant oferit de Agenție. Astfel, în 2012, utilajul a ajuns în proprietatea Academiei sub formă de donație.

„Nouă ni s-a propus să avem o tehnologie nouă pentru prelucrarea a diferite materiale, sterilizare”, spune președintele Academiei de Științe, Ion Tighineanu.

Potrivit raportului Curții de Conturi, Guvernul nu și-ar fi „onorat obligațiunile privind construcția Centrului de Tehnologii Ionizante, care să satisfacă cerințele minime de securitate a procesului de cercetare, indicate în condițiile proiectului de grant, în baza căruia a fost recepționat utilajul”, se spune în raportul Curții de Conturi.

Întrebat dacă utilajul mai poate fi montat și utilizat vreodată, președintele Academiei de Științe, Ion Tighineanu a sugerat că, deocamdată, acest lucru nu este posibil.

„Acest utilaj este destinat unui scop foarte concret și poate fi utilizat doar conform destinației, în condițiile creării unui centru de Tehnologii Ionizante cu cerințe foarte înalte de securitate. Sursa este Cobalt-60. (...) Au fost multe adresări, dar, cu regret, la nivel de factori de decizie nu a fost susținut și acest utilaj este acum dezasamblat și păstrat, dar el nu poate fi utilizat în cercetare”.

„Îl casăm și îl dăm la fier vechi?”, s-a întrebat retoric membrul Curții de Conturi Andrei Munteanu. „Din cele menționate de dumneavoastră, constat cu regret că aceste aproape 12 milioane de lei au fost aruncate în vînt și acest utilaj nu va mai putea fi utilizat. (...) Nu a avut dreptul nimeni să asigure livrarea unui utilaj, în condițiile în care nu avem unde îl monta. Logic ar fi să faci casă și apoi cumperi mobilă”, a mai spus Andrei Munteanu.

Curtea de Conturi a găsit și alte nereguli în rapoartele financiare ale Academiei de Științe. Astfel, s-a constatat că nu au fost contabilizate terenuri în valoare de 107,25 de milioane de lei.

La finele lui 2020, activele totale ale Academiei de Științe a Moldovei au constituit 107,25 milioane de lei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Academia de Științe , utilaj

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
3016 locuitori

Cotova este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotova și Măcăreuca. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Drochia și la 186 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3016 oameni. Satul Cotova a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.