12 ianuarie 2013, 11:45 Realitatea moldovenească views 5239
12 ianuarie 2013, 11:45 Realitatea moldovenească views 5239

Experți britanici: Europa nu poate ajuta Moldova și Ucraina, care resimt presiunea Moscovei

Uniunea Europeană nu poate face prea multe pentru Moldova sau Ucraina pentru a le ajuta sa se opună presiunii la care le supune Moscova în vederea alăturării la Uniunea Vamală.

Potrivit postului de radio „Europa Liberă” aceasta este opinia experților britanici de la Centrul de studii Chatham House. Experta  de la Universitatea britanică Birmingham Rilka Dragneva spune că și Moldova si Ucraina au căutat să se apropie cît mai mult de Uniunea Europeana şi chiar dacă discutiile între Kiev şi Bruxelles pe tema acordului de asociere sînt suspendate, Ucraina continuă să fie „un factor decisiv” într-o eventuală Uniune Vamală cu Rusia.

„Dacă Ucraina alege Uniunea vamală, Moldovei îi va fi mult mai greu să se opună aceleiaşi apropieri. Moscova nu poate să bată cu pumnul în masă, ca altă data, dar caută să convingă şi Kievul, şi Chisinăul, si Erevanul că ar putea obţine mai multe avantaje de la Uniunea Europeană dacă sunt „intr-un bloc mai puternic” şi nu negociază individual”, - subliniază expertul britanic.

„Moscova promite şi Kievului si Chişinăului preţuri mai avantajoase la gaze. Pînă acum însă ambele ţări nu au obţinut nimic de la Moscova in mod concret în domeniul energetic”, - remarcă Rilka Dragneva.

În opinia expertului Chatham House Katarina Wolczuk, întregul proiect este pe baze serioase legale. Uniunea Vamală este din ce în ce mai legalizată. Se bazează pe legi foarte cuprinzătoare. Şi odată ce baza legală este întărită se poate trece la punerea proiectului în practică”.

„Preşedintele Rusiei speră ca Uniunea să funcţioneze la începutul anului 2015. Oricum, această initiativa a Moscovei, în care preşedintele Putin investeşte, va avea un rol de jucat și în alegerile prezidenţiale din Armenia de luna viitoare, şi în cele parlamentare din Moldova de la anul, sau cele prezidenţiale din Ucraina din 2015”, - avertizează experții britanici, remarcînd că proiectul eurasiatic ar putea modifica echilibrul de forțe din regiune.

Sursa: NR2.ru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1753
Populația:
7900 locuitori

Cioburciu este un sat și comună comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Slobozia și la 83 km de Chișinău. Populaţia satului Cioburciu alcătuia 7900 de oameni în anul 2010. Satul Cioburciu a fost menționat documentar în anul 1753.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.