Valeriu Lazăr: politica fiscală promovată de Guvern a dus țara în capcană
Ministrul economiei, Valeriu Lazăr consideră, că politica fiscală promovată de Guvern a dus țara în capcană. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la Radio Europa Liberă.
Potrivit funcționarului, la capitolul combaterea evaziunii fiscale ” lucrurile stau prost. Avem multă evaziune fiscală şi asta este constatarea. De aceea, sarcina de a reduce evaziunea fiscală este o sarcină naţională, dacă vreţi… Întrebarea este: cum atingem acest obiectiv?. Aşa, schematic, sînt colegi de-ai noştri care cred că evaziunea fiscală poate fi redusă şi eliminată prin măsuri administrative. Eu categoric nu sînt de acord cu această abordare”.
”Noi trebuie să asigurăm mai multe venituri la buget. Or, mai multe venituri la buget, dacă vrem o dezvoltare durabilă, ar însemna o bază fiscală mai extinsă. Pentru noi este important ca toţi să plătească impozite. Mulţi, însă, nu plătesc acum impozite. Unii n-o fac pentru că nu vor, dar de-aceştia sunt foarte puţini. Alţii n-o fac pentru că au girul celor care ar trebui să-i impună să plătească impozite. Asta e realitatea”, a declarat ministrul.
Valeriu Lazăr a menționat, că o soluție în acest sens ar fi extinderea bazei fiscale, din contul includerii în circuitul oficial al antreprenorilor care activează, dar nu achită impozite. Totodată, ministrul economiei a specificat că nu susține politica promovată de autorități.
”Noi trebuie să schimbăm radical strategia de conformizare fiscală. Noi trebuie să-i convingem pe toţi să plătească impozite. Trebuie să extindem baza fiscală. În primul rând, din contul includerii în circuitul oficial a celora care activează, dar nu achită impozite. Dar trebuie s-o extindem şi din contul apariţiei unor întreprinderi noi”, a menționat Valeriu Lazăr, specificînd că odată cu politica promovată de autorități ”noi acum am intrat într-o capcană”.
Astfel, ”măreşti presiunea fiscală, iar cei care au posibilitatea să recurgă la evaziunea fiscală o au până la urmă în continuare, în timp ce creşte presiunea pe cei care sunt oneşti. Şi-atunci, unii se închid, alţii pleacă, ai treilea trec şi ei în categoria celora care se duc să se înţeleagă informal…”.
Deasemenea în opinia funcționarului, lipsește o colaborare dintre instituțiile economice și cele financiare.
”Am spus-o şi public şi am spus-o şi în particular. Eu sunt gata să pun la dispoziţie colegilor de la Ministerul de Finanţe şi de la Fisc toată expertiza care există la Ministerul Economiei ca să ajutăm să schimbăm această abordare. Eu îmi doresc foarte mult ca ceea ce n-am reuşit în 2012 la acest capitol ne va reuşi în 2013. Noi nu avem altă soluţie decât să combatem împreună acest fenomen”, a conchis Valeriu Lazăr , menționînt că ”abordările care sunt practicate nu sînt cele mai inteligente.”
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1517
- Populația:
- 2729 locuitori
Cosăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cosăuţi și Iorjniţa. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Soroca și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2729 de oameni. Satul Cosăuți a fost menționat documentar în anul 1517.
Comentarii
(0)