|
Cine și cum poate ajunge în programul de protecție a martorilor în Republica Moldova
Și în Republica Moldova, persoanele amenințate pentru că au acceptat să divulge oamenilor legii informații ce pot deveni probe în cadrul procesului penal pot deveni parte a programului de protecție a martorilor.
De acest lucru, în Republica Moldova, se ocupă Direcția protecția martorilor din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP).
Într-un răspuns pentru IPN, Direcția precizează că o persoană care se află în pericol poate ajunge în programul de protecție a martorilor dacă depune o cerere în scris și dacă există o hotărâre motivată a procurorului sau a instanței de judecată privind aplicarea măsurilor de protecție. De asemenea, pot fi protejate rudele apropiate și membrii de familie.
Pot fi protejate sau asistate doar persoanele care au statut procesual în dosarele penale pornite pe infracțiuni grave, deosebit de grave sau excepțional de grave. Protecția acestor persoane înseamnă schimbarea domiciliului, a locului de muncă ori de studii, schimbarea identității sau chiar schimbarea înfățișării. De asemenea, poate fi instalat sistem de alarmă la domiciliu sau schimbat numărul de telefon.
Programul de protecție încetează dacă cel protejat depune cerere scrisă, refuză să depună mărturie în cursul procesului penal sau depune mărturie falsă. Acest fapt trebuie să fie confirmat printr-o hotărâre judecătorească definitivă. De asemenea, persoana nu mai este protejată dacă nu respectă obligațiile stabilite prin acordul de protecție sau dacă a dispărut amenințarea asupra vieții sale.
Informația privind numărul, dar și statutul persoanelor protejate în cadrul programului de protecție a martorilor „este atribuită secretului de stat și nu poate fi divulgată", precizează direcția specializată a IGP.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1790
- Populația:
- 80 locuitori
Cuşelăuca este un sat din cadrul comunei Cotiujenii Mari, raionul Soldăneşti. Satul Cușelăuca este situat la distanța de 30 km de orașul Șoldănești și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 80 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Cușelăuca datează din anul 1790.
Comentarii
(0)