19 februarie 2021, 16:00 Realitatea moldovenească views 3059
Ne putem aștepta la restricții și mai dure decît pînă acum?
Foto: aif.md
19 februarie 2021, 16:00 Realitatea moldovenească views 3059

Ne putem aștepta la restricții și mai dure decît pînă acum?

Starea de urgenţă în sănătate publică în Republica Moldova a fost prelungită pînă în data de 15 aprilie 2021, cu posibilitatea revizuirii acesteia, informeaza Noi.md.

Odată cu prelungirea stării de urgență Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP)a instituit măsuri suplimentare de restricție pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov-2. Printre acestea:

  • activitatea centrelor comerciale din țară va fi sistată în zilele de week-end
  • activitatea piețelor comerciale se va desfășura doar în zilele de marți, joi și sîmbătă, cu excepția piețelor agricole
  • a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați
  • se va limita numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare

 În timp ce țara noastră înregistrează aproape zilninc în jur de 1000 de cazuri noi de COVID-19, apare întrebarea dacă ne putem aștepta la restricții și mai dure în viitor, similare cu cele din luna martie 2020.

 Contactată de Noi.md, șefa direcției politici în domeniul sănătății publice din cadrul ministerului Sănătății, Daniela Demișcan, a declarat că, o dată la 14 zile, specialiștii din domeniu iau decizia de slăbire sau aplicare a unor restricții, totul în dependență de numărul de cazuri înregistrate în această perioadă.

”Noi acum deja avem 30 de teritorii în care a fost anunțat Cod Roșu de pericol de infectare cu COVID-19, cu galben și portocaliu avem doar 5 teritorii administrative. În dependență de evoluția situației, se vor lua noi decizii. Deocamdată, este prematur să spunem ce va urma. Dacă situația din teritoriu sau Chișinău se schimbă, deja CNESP sau la nivel de teritoriu sau cel național, se decide care sînt măsurile de sănătate publică. Noi nu putem mîine să relaxăm ceva. Noi verificăm indicatorii o dată în săptămînă sau o dată la 14 zile. În dependență de situația după 14 zile, colegii epidemiologi vin cu propuneri sau de restricție, cum recomandă OMS, sau de relaxare. Acestea sînt principiile de care se ține cont și nu sînt principiile Ministerului Sănătății, sînt recomandările făcute OMS”, spune Demișcan.

Totodată, aceasta menționează că, indiferent de codul anunțat, oamenii trebuie să fie conștienți și să respecte măsurile elementare de prevenire a infecției: să spălăm mîinile, să nu atingem fața, să purtăm mască, să menținem distanța socială, să ne curățăm suprafețele la locul de muncă.

 Potrivit Danielei Demișcan aplicarea noilor restricții nu este consultată cu alte instituții de stat, ci doar specialiștii și membrii comisiei sînt în putere să ia anumite decizii în dependență de incidența de cazuri noi de infectare cu COVID-19.

Chiar şi aşa, oamenii de afaceri și experții în economie trag un semnal de alarmă, menţionînd că, prin impunerea noilor restricții, va fi distrus businessul.

Cea din urmă decizie a autorităților, care impune noi restricții, ridică valul de nemulțumire printre oamenii de afaceri. Antreprenorii spun că din cauza restricțiilor afacerile lor intră în zona de risc. Cei vizați sînt convinși că dacă statul nu va întreprinde nimic mai multe afaceri din țara noastră pur și simplu vor falimenta. Nadejda Herța, proprietara unui restaurant din Chișinău a declarat anterior că de cînd a început pandemia, își gestionează cu greu afacerea, iar noile restricții îi complică și mai mult situația.

Unii experți economici internaționali spun că în Uniunea Europeană, prin impunerea noilor restricții, se face tot posibilul ca într-un timp scurt să fie distrus businessul mic și mijlociu. Prin aceasta se dorește nu altceva decît, ca 50% din populație să fie dependentă de ajutorul oferit de stat. Favorizați vor fi doar cei care fac bani mari, băncile și companiile globale care vor fi controlate de cei care fac banii.

Specialiștii în economie se întreabă: Odată cu impunerea de noi restricții, se pune problema implementării acestei strategii și în Republica Moldova?

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

restrictie , coronavirus

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1538 locuitori

Brînzeni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Brînzeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanţă de 18 km de Edineţ şi la 219 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1538 de oameni. Prima atestare documentară a satului Brînzeni din ținutul Hotin datează din anul 1606.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.