27 decembrie 2012, 09:37 Realitatea moldovenească views 11540
27 decembrie 2012, 09:37 Realitatea moldovenească views 11540

Legislativul a stabilit restricţii la utilizarea stemei de stat a Republicii Moldova

Legislativul a stabilit restricţii la utilizarea stemei de stat a Republicii Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi în primă lectură de către deputaţi, informează MOLDPRES.

Iniţiativa aparţine unui grup de deputaţi PLDM şi prevede modul de amplasare a stemei de stat, dar şi o serie de restricţii la utilizarea simbolului.
Potrivit proiectului, cetăţenii Republicii Moldova şi străinii sînt obligaţi să manifeste respect faţă de Stema de Stat şi să nu comită acte prin care s-ar aduce ofensă acesteia. Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, şefii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare ale Republicii Moldova sînt obligaţi să asigure utilizarea corectă, demnitatea şi integritatea acesteia. Utilizarea Stemei de Stat cu încălcarea prevederilor legii, precum şi profanarea, atrag după sine răspunderea contravenţională sau penală stabilită de legislaţie.

Conform proiectului, Stema de Stat se amplasează în mod obligatoriu pe edificiile autorităţilor şi instituţiilor publice, în birourile de serviciu ale conducătorilor, în sălile de şedinţă, de protocol şi de festivităţi ale acestora, în sediile instituţiilor de învăţămînt, ştiinţă şi cultură, pe edificiile punctelor de trecere a frontierei de stat, în porturi, debarcadere, aeroporturi, gări, autogări cu trafic internaţional, precum şi pe bornele ce marchează frontiera Republicii Moldova.

Proiectul stabileşte că se interzice utilizarea Stemei de Stat într-un conflict armat la care Republica Moldova nu este parte, ca mărci de fabrică sau de comerţ, ca bază pentru elaborarea însemnelor heraldice, faleristice şi uniformistice ale unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi ale celor corporative şi private, exceptînd anumite cazuri de interes naţional stabilite de Comisia Naţională de Heraldică.

De asemenea, Stema de stat nu se va amplasa pe clădirile avariate sau în care se efectuează reparaţii capitale, inclusiv pe cele a căror faţadă se repară.

În cazul imposibilităţii demontării Stemei de Stat de pe edificiile avariate şi aflate în reparaţie, Stema de Stat pe perioada lucrărilor de reabilitare se acoperă întru asigurarea integrităţii şi protecţiei demnităţii, notează MOLDPRES.

Cuvinte cheie:

lege , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1546
Populația:
2087 locuitori

Cernoleuca este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Cernoleuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat pe pîrâul Cubolta, la o distanță de 15 km de orașul Dondușeni și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2087 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cernoleuca datează din anul 1546.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.