Îndemnul oficialilor români de a renunţa la Transnistria este o provocare – declaraţie
„Nici un centimetru din teritoriul Moldovei din stînga Nistrului nu poate fi cedat. Cu atît mai mult, nu trebuie de renunțat temporar la el”. Declarația a fost făcută pentru NOI.md de către fostul viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Ostalep, solicitat să comenteze declaraţia directorului Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, care a spus că "pentru liberalizarea comerţului şi pentru ridicarea vizelor, e nevoie de decuplare temporară de Transnistria”.
În opinia lui Ostalep, asemenea declarații trebuie contracarate, deoarece “sînt niște provocări la adresa suveranității și integrității Republicii Moldova”. “D-nul Dungaciu, după cîte cunosc, are cetățenia Republicii Moldova. Cred că el trebuie să fie la curent ce prevede Constituția Republicii Moldova, dar poate nu și-a dat seama. Din teritoriul Transnistriei nu trebuie cedat nici un centimetru, iar diversiunile împotriva statalității trebuie contracarate dur”, a specificat Ostalep. El a precizat că, dimpotrivă, Moldova trebuie să dedice toate resursele pentru a rezolva conflictul Transnistrean.
La rîndul său, analistul politic Oazu Nantoi a declarat pentru NOI.md că termenul “decuplare” este unul neadecvat și necesită tălmăcire. Potrivit lui, instituirea unei Zone de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător însemnă pentru Moldova spațiu european liber de comerț, posibilitatea de comercializare a mărfurilor liber în UE. În același timp, potrivit lui Nantoi, se observă că partea Transnistreană nu s-a angajat în acest acord, lucru care va duce la existența unor frontiere din punct de vedere vamal și economic. Asta deoarece agenții economici din Transnistria vor exporta mărfurile cu achitarea taxelor vamale, iar cei din dreapta - liber. “Cu regret, guvernările nu sînt preocupate de soluţionarea conflictului și aici este vorba și despre implementarea standardelor europene în toate domeniile necesare și în stînga Nistrului. Autoritățile nu oferă argumente pentru intensificarea tensiunii informaționale asupra celor care se opun”, a opinat Nantoi.
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1816
- Populația:
- 4986 locuitori
Valea Perjei este un sat şi comună din raionul Taraclia. Valea Perjei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Taraclia și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4986 de oameni. atul Valea Perjei a fost întemeiat în anul 1816.
Comentarii
(0)