15 decembrie 2012, 10:05 Realitatea moldovenească views 2713
15 decembrie 2012, 10:05 Realitatea moldovenească views 2713

Moldovenii nu vor mai putea vota cu paşapoarte de tip sovietic

Votarea în Republica Moldova în baza pașaportul de tip sovietic va mai fi imposibilă. O modificare în acest sens a fost operată de deputaţi în Codul Electoral, documentul fiind aprobat în prima lectură. Deputaţii şi-au argumentat decizia prin faptul că, după 20 de ani de la declarația independenței, este ilegal de a valida documentul de identitate a unui stat care nu există.

De asemenea, proiectul prevede că diaspora moldovenească va avea posibilitatea să voteze pe parcursul a două zile, dar nu într-o singură zi cum era pînă în prezent.

Proiectul a stîrnit reacții negative din partea deputaților PCRM, care au făcut rînd la microfoane. Deputatul Artur Reșetnicov crede că cei de peste hotare vor profita de ocazie și ar putea să se prezinte la mai multe secții de votare, lucru care va duce la fraudarea alegerilor. În același timp, comunistul Grigore Petrenco consideră că anularea pașapoartelor discriminează cetățenii din stînga Nistrului. „Din cei 270 de mii de posesori de paşapoarte, o parte considerabila sînt din partea stîngă a Nistrului”, a spus Petrenco.

Pe de altă parte, liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus în replică că comuniști tînjesc după Uniunea Sovietică. “Gata, s-a îngropat”, a adăugat Ghimpu.

Președintele Parlamentului, Marian Lupu, la rîndul său, a declarat că democrații vor vota pentru acest proiect în lectura a doua doar dacă nu va conține sintagma „doua zile perioada alegerilor” și dacă va conține toate mecanismele care garantează posibilitatea de a obține pașapoarte moldoveneşti în schimbul celor sovietice.

În Moldova sînt în jur de 300 de mii de persoane cu pașapoarte sovietice. 

Sursa: noi.md

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1815
Populația:
526 locuitori

Iurievca este un sat din cadrul comunei Gradişte, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Cimișlia și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 526 de oameni. Satul Iurievca a fost menționat documentar în anul 1815 cu denumirea Gălbenița.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.