14 decembrie 2012, 17:13 Realitatea moldovenească views 3537
14 decembrie 2012, 17:13 Realitatea moldovenească views 3537

Noi tensiuni în zona de securitate de pe Nistru

O discuţie aprinsă a avut loc în recenta şedinţă a Comisiei Unificate de Control (CUC) şi a Comandamentului Militar Consolidat (CMC), de la Bender. Dezbaterile au avut ca subiect principal acţiunile Tiraspolului de instalare a posturilor de subdiviziuni militare ale autoproclamatei RMN în Zona de Securitate.

Agenţia "Infotag" transmite cu referire la declaraţia delegaţiei Republicii Moldova în CUC că pe 5 decembrie pacificatorii moldoveni au depistat un post ilegal de grăniceri transnistreni lîngă podul plutitor din preajma localităţii Slobozia. Grănicerii, purtînd arme automat, au blocat postul de pacificatori. Comandantul militar transnistrean, colonelul Vladimir Bugaev, explicînd comportamentul subalternilor în şedinţa CUC, a început să mintă că s-ar fi transportat droguri, s-ar fi colectat informaţii secrete, a falsificat comportamentul reprezentanţilor contingentului de pacificatori al Republicii Moldova (afirmînd că aceştia nu s-au legitimat).

În declaraţie se spune că instalarea posturilor formaţiunilor militare în Zona de Securitate se efectuează nu pentru prima dată, după anii 90 s-au înregistrat zeci de cazuri similare. Astfel, pe 7 decembrie, lîngă satele Varniţa şi Proteagailovca, grăniceri de la posturile mobile au reţinut colaboratori ai poliţiei moldoveneşti şi persoane civile.

Delegaţia Moldovei în CUC califică acţiunile Tiraspolului drept o abatere de la actele de reglementare privind prezenţa în Zona de Securitate doar a pacificatorilor şi a observatorilor militari, subliniind că caracterul comportamentului grănicerilor, al reprezentanţilor altor formaţiuni armate determină de fiecare dată tensionarea situaţiei şi posibilitatea unor evoluţii după un scenariu impredictibil.

CUC atenţionează opinia publică, organismele internaţionale că toate aceste acţiuni sînt întreprinse de persoane înarmate cu arme de foc, în timp ce partea transnistreană face sistematic declaraţii răsunătoare despre ataşamentul acestei operaţiuni de menţinere a păcii faţă de principiile şi standardele ONU şi ale OSCE.

Tiraspolul are propria ipoteză vizavi de incidentul de la Slobozia. Copreşedintele transnistrean al CUC, Oleg Beleakov, afirmă că grănicerii au contracarat justificat tentativa de intrare în Transnistria a automobilului de serviciu al unei structuri de forţă a Moldovei, sub formă de pacificatori.

"Nu i-a reţinut nimeni, li s-a propus să se întoarcă, pentru că nu a existat nici o decizie de trimitere a acestui grup de militari în Zona de Securitate. Moldova are nevoie de un precedent că structurile de drept transnistrene ar desfăşura anumite acţiuni împotriva forţelor de menţinere a păcii ale Republicii Moldova. Partea moldovenească provoacă apariţia situaţiei pentru a acuza de ceva partea transnistreană", a opinat Beleakov.

Operaţiunea de menţinere a păcii pe Nistru a demarat în august 1992. În Zona de securitate de pe Nistru se află posturi ale contingentelor forţelor de menţinere a păcii ale Republicii Moldova, Rusiei şi autoproclamatei RMN. Unele posturi sînt dislocate în localităţi, unde părţile contestă atribuţiile de control ale autorităţilor. În 21 de ani cît are loc operaţiunea, a fost înregistrat un singur caz de deces: pe 1 ianuarie 2012, la postul peste Nistru de lîngă localitatea Vadul lui Vodă. Un soldat rus l-a împuşcat pe un locuitor al satului Pîrîta, care a încercat să treacă podul, ignorînd semnalele de interdicţie şi strigătele pacificatorilor.


Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Transnistria , conflict

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
3016 locuitori

Cotova este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotova și Măcăreuca. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Drochia și la 186 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3016 oameni. Satul Cotova a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.