Moldova a propus Rusiei să semneze un contract separat privind livrarea gazelor în Transnistria
Moldova a propus Rusiei să schimbe formula de aprovizionare cu gaze naturale a țării și să efectueze livrarea separată a acestuia pe malul drept și pe malul stîng al Nistrului. Acest lucru a fost anunțat de către viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, menționînd că Chișinăul propune companiei "Gazprom" să elaboreze o formulă conform căreia consumatorii din partea stîngă şi consumatorii din partea dreaptă ”să aibă nu doar evidenţă separată, dar şi contracte separate. În cadrul acestui proces, să aibă loc şi separarea datoriilor, după principiul cine a consumat, acela preia datoria”.
Lazăr susține că noul model constă în faptul că întreprinderea de transport va fi separată şi va fi aşa-numitul operator de transport independent. Adică Gazpromul urmează să rămînă în continuare proprietar, să profite de toate drepturile şi obligaţiunile pe care le are ca proprietar al acestei întreprinderi. Iar pe partea operaţională, ei urmează să delege funcţiile de gestionare la nivel operaţional unei companii independente, pe care tot ei o vor selecta, dar ea va trebui să fie acceptată de regulator, ca să asigurăm independenţa operaţională.
”Noi considerăm că acest model elimină orice pericol din perspectiva dreptului ca proprietar, care rămîne proprietar, cînd vor avea dividende, vor avea dreptul să le folosească”, a spus Lazăr. Ministrul Economiei, de asemenea, a subliniat că Republica Moldova propune Rusiei cooperări pe termen lung în producția de energie electrică din contul livrărilor de gaz rusesc ieftin, investiții în liniile de transport și promovarea aprovizionării cu energie electrică pe piețele regionale.
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1856
- Populația:
- 227 locuitori
Brejeni este un sat din cadrul comunei Ciuciuieni, raionul Sîngerei. Localitatatea este situată pe valea rîului Ciuluc la distanța de 2 km de oraşul Sîngerei şi la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004,populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Brejeni a fost menționat documentar în anul 1856.
Comentarii
(0)