31 octombrie 2020, 11:00 Realitatea moldovenească views 2879
În așteptarea alegerilor prezidențiale. Azi este ziua tăcerii în Moldova
31 octombrie 2020, 11:00 Realitatea moldovenească views 2879

În așteptarea alegerilor prezidențiale. Azi este ziua tăcerii în Moldova

Sîmbătă, ca și în ziua alegerilor, orice campanie în favoarea unui candidat este interzisă. Oricine va încălca legea va fi amendat.

Astăzi este ziua tăcerii înainte de alegerile prezidențiale din Moldovam, transmite sputnik.md.

Conform legislației actuale a țării, în ajunul alegerilor și în ziua votării este interzisă agitația electorală, precum și apariția candidaților în programe de televiziune și radio. De asemenea, concurenții electorali nu pot efectua transferuri de fonduri folosind „fondurile electorale”.

"Codul Electoral al Republicii Moldova prevede clar că orice acțiune de agitație electorală este interzisă în această zi, cu excepția panourilor publicitare stradale deja instalate cu imagini și sloganuri ale candidaților, precum și a publicității plătite anterior pe internet și rețelele sociale", a declarat președintele CEC, Dorin Cimil, într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova.

El a precizat că și întîlnirile candidaților la funcția de președinte cu alegătorii și alte evenimente pre-electorale sînt, de asemenea, interzise.

Ziua tăcerii - de ce este importantă

Președintele Comisiei Electorale Centrale a vorbit despre importanța zilei tăcerii dinaintea alegerilor.

"În această perioadă, este deosebit de important ca alegătorul să înțeleagă singur pentru cine va vota și că nimic nu-l împiedică să facă această alegere. Prin urmare, orice alte acțiuni care pot împiedica alegătorul să evalueze corect situația și să facă o alegere pot fi catalogată ca influențare în procesul de luare a deciziei", a spus Cimil.

Pista de penalizare

Șeful Adjunct al Inspectoratului General de Poliție Marin Maxian a precizat că în ziua alegerilor și în ziua anterioară acesteia, candidații la președinție și reprezentanții lor legali sînt sfătuiți să nu permită acțiuni de campanie, deoarece acest lucru este contrar legislației electorale.

„Pentru încălcarea acestei prevederi, se poate trage la răspundere”, a subliniat Maxian.

Dacă mass-media, pretendenții la președinție și cetățenii vor continua „campania electorală” în ziua alegerilor și cu o zi înainte de aceasta, atunci puteți primi o amendă pentru acest lucru:

  • pentru persoane fizice - de la 15 pînă la 30 de unități convenționale (750-1500 lei);
  • pentru oficiali, precum și pentru candidații la președinție - 35-50 de u.c. (1750-2500 lei).

Ce trebuie să știți despre alegerile șefului statului

Alegerile prezidențiale din Moldova sînt programate pentru 1 noiembrie 2020. CEC a înregistrat opt ​​candidați. Este vorba de Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Violeta Ivanov, Igor DodonMaia Sandu, Octavian Țicu și Dorin Chirtoacă (în ordinea înregistrării lor) care au fost admiși în cursa electorală.

Ultima dată, șeful statului a fost ales la sfîrșitul anului 2016. Atunci, candidatul din Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, a cîștigat alegerile. Adversarul său a fost liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurămîntul pe 23 decembrie 2016.

Conform Constituției țării, președintele Moldovei este ales pentru un mandat de patru ani și preia funcția în ziua depunerii jurămîntului.

Un cetățean care are drept de vot, care a împlinit vîrsta de 40 de ani, care a locuit sau locuiește pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat, poate candida la postul de șef al statului.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

alegeri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769-1774
Populația:
3415 locuitori

Pîrîta este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Pîrîta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Dubăsari și la 18 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3415 oameni. Pîrîta a fost menționat documentar între anii 1769-1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.