22 septembrie 2020, 11:00 Realitatea moldovenească views 3340
Președintele interimar al CSM, Anatol Pahopol, demisionează
22 septembrie 2020, 11:00 Realitatea moldovenească views 3340

Președintele interimar al CSM, Anatol Pahopol, demisionează

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Anatol Pahopol, a anunțat că demisionează din funcția administrativă, dar și cea de membru al CSM. Motivul a servit depunerea la Curtea Constituțională a unei sesizări privind legalitatea numirii lui în funcție.

Potrivit magistratului, indiferent de decizia Înaltei Curți, acesta nu are drept moral să dețină funcția respectivă.

În acest sens, Pahopol a rugat colegii din CSM să-i accepte cererea de demisie.

„Nu vreau să rămân ostatic al unor situații, indiferent de decizia CCM în urma sesizării deputatului... Eu nu am dreptul moral să exercit interimatul funcției... Vă rog să acceptați cererea mea", a declarat el.

După ce cererea de demisie a fost acceptată, Pahopol s-a adresat foștilor colegi să-i permită, pentru ultima dată, să apeleze la șoferul instituției.

Anatol Pahopol, membru supleant al Consiliului Suprem al Magistraturii, a fost numit în calitate de președinte interimar al CSM la sfârșitul lunii mai. S-a întâmplat după ce au intrat în vigoare noi modificări la lege. Potrivit acestora, pe perioada vacanţei funcţiilor de membru al CSM din rândul judecătorilor, acestea pot fi suplinite de membri supleanţi. Interimatul funcţiei de președinte al CSM este asigurat de către decanul de vârstă. În aceste condiţii, Anatol Pahopol a devenit preşedintele interimar al Consiliului, luând locul judecătoarei Luiza Gafton.

Deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, declara că „este vorba despre un abuz neconstituțional din partea majorității parlamentare, prin care se încearcă acapararea politică a puterii judecătorești prin intermediul CSM-ului".

Sursa: deschide.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1031 locuitori

Salcia este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. În componența comunei Salcia intră localitățile Lelina și Salcia. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul Salcia este situat la o distanță de 22 km de orașul Şoldăneşti și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1031 oameni. Satul a fost menționat documentar în 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.