José Manuel Barroso, un comunist care a ajuns să conducă Europa
Foto: tsn.ua |
Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, va veni în Moldova în seara zilei de 29 noiembrie și va pleca în după-amiaza zilei de 30 noiembrie. Autorităţile Moldovei iau măsuri de securitate sporită pentru vizita înaltului demnitar.
Cine este José Manuel Barroso și care este biografia lui politică?
Jose Manuel Barroso, acum preşedinte al Comisiei Europene, şi-a început activitatea în politică după Revoluţia Portugheză din 1974, activînd în Federaţia marxist-leninistă a studenţilor, acum aripa tînără a PCTP/MRPP (Partidul Comunist al Muncitorilor / Mişcarea Reformată a Partidului Proletarilor 1974 - 1980), un partid revoluţionar maoist despre care s-a speculat că ar avea legături cu acţiunile teroriste.
Actualul preşedinte al Comisiei Europene a devenit cunoscut prin lozinci anti-capitaliste scrise pe ziduri sau prin confiscarea mobilierului Facultăţii de Drept. După cîteva astfel de acţiuni, tînărul Barroso a urcat rapid în ierarhia partidului maoist.
Însă peisajul politic din Portugalia s-a schimbat rapid. Extrema stîngă a eşuat în preluarea puterii asupra ţării, iar Barroso s-a decis că ar fi mai bine să plece în străinătate, la studii.
La întoarcerea în ţară, Barroso şi-a schimbat total viziunea politică. El s-a raliat mişcării de dreapta, PPD-PSD, unde, din nou, a reuşit să se afirme, urcînd pe scara ierarhică şi devenind, în scurt timp, premierul Portugaliei. Ca prim-ministru, a luat cîteva hotărîri controversate. El a susţinut invazia Irakului din 2003, căreia majoritatea portughezilor s-au opus, şi este responsabil pentru reducerea cheltuielilor publice.
La 29 iunie 2004, el a fost numit în funcţia de preşedinte al Comisie Europene, ales în unanimitate de executivele celor 25 de state membre ale Uniunii Europene. Parlamentul European a susţinut această decizie la 22 iulie 2004 cu 413 voturi din 711 eurodeputaţi care au participat la vot (251 contra şi 44 de abţineri). Barroso a fost reales în funcţie şi pentru legislatura 2009-2014 a Parlamentului European, cu 382 de voturi pentru şi 219 contra.
În acest film din 1976, poate fi observat tînărul maoist José Barroso, într-o declaraţie foarte confuză, cerînd studenţilor să "lupte". El critica sistemul burghez de educaţie burgheză care îi întoarce pe studenţi împotriva muncitorilor şi invers.
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1545
- Populația:
- 7546 locuitori
Truşeni este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Truşeni şi Dumbrava. Localitatea se află la distanța de 14 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 7546 locuitori. Satul Trușeni a fost menționat documentar în anul 1545.
Comentarii
(0)